сн. ИТАР-ТАСС

Резонансът от зловещите атентати, почернили Волгоград непосредстевно преди Нова година, не стихва из световните медии. Лайтмотивът е, че шокиращите терористични удари, към които се прибавя и предшествалият ги друг взрив пак във Волгоград още през октомври, очевидно са насочени към създаване на обстановка на шок и хаос, която да удари и по предстоящата след малко повече от месец зимна олимпиада в Сочи. Оттук и свързването на черната волгоградска серия с чеченския терористичен командир Доку Умаров, който отдавна се беше заканил да провали олимпиадата. „Вашингтон таймс" подкрепя подозренията към този „руски Бен Ладен" и към намеренията му да атакува слабо защитени спортни състезания, подсещайки за бостънските атентатори, братята чеченци, по-големият от които бе почитател именно на Умаров. И предизвика експлозия и жертви на маратона в Бостън. Същевременно изданието избягва да е категорично, като припомня, че предишни акции на бойците на Умаров на територията на Руската федерация са вземали на мушка предимно руските сили за сигурност, а не мирни граждани. Което е елементарно и просто невярно твърдение. Истината е, че кавказките терористи не се колебаят да използват и двата вида мишени. Мирни граждани са били техни жертви в нашумели случаи като завземането на московския театър на Дубровка, заложническата трагедия с децата от училището в Беслан, самоубийствените взривове на концерта в Тушино и в московското метро и т.н.

На този фон се появиха и коментари, че сега руският президент Владимир Путин ще използва случилото се като претекст за още по-голямо затягане на мерките за контрол в Сочи. В. „Берлинер цайтунг" писа: „Путин така и така планираше да превърне Сочи в зона за повишена сигурност с прослушване на телефоните и интернет комуникациите. Атентатите сега му предоставят възможност да прави на Игрите каквото си иска... А западните правителства, с оглед съпътстващите щети около продължаващата война с терора като скандала с Агенцията за национална сигурност или Гуантанамо, няма да могат да го упрекнат."

Що се отнася до глобалните интереси от подобно нагнетяване, любопитна гледна точка изказа в руския в. „Известия" коментаторът Александър Бирман. Той съзря саудитска връзка в случващото се. Тя по принцип е доста прозрачна, като се има предвид характерната именно за Саудитска Арабия уахабитска линия в исляма, следвана и лично от Доку Умеров, и от повечето други чеченски командири. Според Бирман залогът в серията атентати, неслучайно извършени във Волгоград, е каспийският нефт - а градът е тъкмо на пътя към него. Журналистът припомня дори разигралата се точно тук Сталинградска битка от Втората световна война и ламтежът на Хитлер да се добере именно до богатия на черно злато Каспий, включително и откъм иранския му бряг. В съвременен контекст Бирман вижда по следния начин геополитическия мотив Саудитска Арабия да тласка чеченските терористи към атентати тук. Ако потръгналото затопляне между Иран и Запада продължи, иранският нефт ще потече в западно направление не по тръби, каквито в момента няма и които ще се строят прекалено дълго, нито ще потегли с танкери през контролирания от Рияд Персийски залив. А ще тръгне с цистерни по железопътни линии. Които минават... Да, през Волгоград. Според журналиста по това трасе щяла да се реализира и стратегическата ос Берлин - Москва - Техеран. За създаването на оста Берлин - Москва - Техеран никой от потенциалните участници не бива да изпитва морален дискомфорт. Но не е изключено плановете на най-успешната и най-нуждеща се от ресурси европейска държава да са били вече засечени от ръководителите на страни, разположени по-южно от границите на Стария свят.

Дали има, или няма пряка саудитска връзка във волгоградската трагедия, едва ли някой е в състояние да докаже. Което, впрочем, важи и за нагнетяването на страх около олимпиадата в Сочи. Най-страшното е, че каквито и да са глобалните сметки зад тероризма, жертвите му са невинни хора.