С новия „Windows 10" „Майкрософт" се опитва да поправи допуснатите при предишната версия 8 грешки. Софтуерният гигант реши да премахне някои от функциите, които предизвикваха недоволство и критики на потребителите и бизнеса. „Windows 10" ще е доста по-консервативен спрямо предшественика си и ще разчита на по-голяма интеграция между режимите за таблет и лаптоп, вместо те да са почти самостоятелни, както е при „Windows 8". Сред липсващите неща е и самостоятелният начален екран с интерактивни плочки. Той е първото, което потребителят вижда, когато инсталира осмицата и е активиран по подразбиране като основен. Но той практически изчезва като самостоятелна единица в „Windows 10" и вместо това е допълнителната функция, която може да се активира от класическото старт меню, което се завръща окончателно и напълно.
Менюто Charms също се премахва, само че напълно. Вместо това на негово място ще се появява новият Action Center, който дава достъп до уведомленията. Премахва се и разделението на Internet Explorer. В „Windows 8" имаше две отделни версии за новия интерфейс и за класическия, които имаха съществени разлики. В „Windows 10" Internet Explorer е един-единствен. Новата платформа премахва и изскачащите менюта, които се появяват при поставяне на курсора на мишката в някой от ъглите на екрана. Вместо това просто няма да се случва нищо, както беше при „Windows 7" и по-старите версии.
Приложението People Hub в „Windows 8" беше желанието на „Майкрософт" да централизира комуникацията на потребителите от различни чат приложения и социални мрежи на едно място заедно с имейл и календар. Засега обаче People Hub дори не фигурира в тестовите версии на десетката.
Новата операционна система ще е и официалният край на Windows Media Center. Поне досега „Майкрософт" не са дали никакви индикации за бъдещето на платформата с изключение на публикация в официалния блог, че Windows Media Center не фигурира в плановете за бъдещото развитие на операционната система.