В последния доклад на Световната банка за замърсяването на въздуха се посочва, че 40 % от хората в града са изложени на концентрации, почти пет пъти по-високи от препоръките на СЗО.

Става въпрос за виетнамската столица Ханой. Градът бе покрита с гъста мъгла от замърсяване, която закри високите сгради и накара близо деветте милиона жители на града да дишат токсичен въздух.

В ранния следобед Ханой оглави класацията на уебсайта за мониторинг на въздуха IQAir за най-замърсените градове в света.

Нивата на замърсителите PM2.5 - причиняващи рак микрочастици, достатъчно малки, за да навлязат в кръвта през белите дробове - бяха класифицирани като "много нездравословни" и надхвърлиха 24 пъти годишната препоръка на Световната здравна организация.

През последните години Ханой често се нарежда сред най-замърсените градове в света, което отчасти се дължи на широко разпространеното строителство и емисиите от огромния брой мотоциклети и автомобили, които пресичат столицата всеки ден.

Въглеродните емисии от въглищните електроцентрали на север и изгарянето на земеделски култури задълбочават проблема.

"През последните няколко дни ми се налагаше да нося маска, когато излизах навън, тъй като качеството на въздуха беше толкова лошо", казва офис работникът Нгуен Мин Хуонг.

"Трудно е да се диша. Постоянно кихам, така че се наложи да огранича времето си навън", казва Хуонг пред АФП, цитирана от БГНЕС.

Миналия месец десетки полети бяха засегнати, когато високата влажност на въздуха предизвика гъста мъгла, която обгърна Ханой, доведе до рязко повишаване на замърсяването на въздуха и до намаляване на видимостта.

Метеоролозите редовно предупреждават за гъста мъгла, особено в североизточните планински райони на Виетнам.

СЗО твърди, че редица сериозни здравословни състояния са свързани с излагането на замърсяване на въздуха, включително инсулти, сърдечни заболявания и рак на белия дроб.