сн. „Хот арена“

Певицата Рут Колева обвини тези дни члена на журито на „Екс фактор" и музикален продуцент Саня Армутлиева, че е октоподът на българския музикален пазар. „Накъдето и да тръгнеш, в крайна сметка стигаш до нея - поясни Рут. - Армутлиева контролира голяма част от чуждата музика и с нея оказва натиск на медиите къде, колко и кои песни да се въртят."

Компанията на Саня Армутлиева „Вирджиния рекърдс" в момента пред­ставлява каталогът на „Сони мюзик", под чиято шапка има десетки по-малки лейбъли. В списъка на най-извест­ните имена са Бионсе, Шаде, Джъстин Тимбърлейк, Пинк, Бритни Спиърс, Шакира, „Джудас прист", AC/DC и т.н. По-новите артисти са „Уан дайрекшън", Рита Ора, Джеймс Артър, Леона Люис, Адам Ламбърт и т.н. В беккаталога на „Сони мюзик" са и записи­те на легендарни артисти като Елвис Пресли, Майкъл Джексън, Боб Дилън, Майлс Дейвис, Уитни Хюстън и др. От българските изпълнители Армутлиева представлява вече споменатите Рафи, Жана Бергендорф, Богомил, Ангел и Мойсей, Атанас Колев, Ана-Мария Яна­киева, както и „Декстър", Павел и Венци Венц и всички изпълнители от X-Factor 3.

За да придобият права да излъчват известните световни имена, Армутлиева рекетирала радиостанциите, както и озвучителните системи в големите хипермаркети, хотели, ресторанти, дори бензиностанции, да въртят основно продуцираните от нея BG изпълнители. Освен това Рут Колева извади документи, че Армутлиева участва и в двете дружества, които се занимават със събиране на отчисления за авторски права - „Профон" и „Музик аутор". Така тя стои на входа - дава музика, и на изхода - събира пари за излъчването й.

Голям скандал с Армутлиева избухна и около фалита на Корпоративна търговска банка. Оказа се, че чрез „Профон" продуцентката вложила там на срочен депозит 10 милиона лева. В суматохата тя успя да сключи цесия с един от длъжниците на банката - той върна парите на Саня наместо на КТБ. По този начин Армутлиева успя да спаси милионите си. Малко след цесията правителството забрани подобни сделки, защото ощетяват държавата. В стандартния случай Армутлиева би трябвало да получи от милионите си едва гарантираните от държавата 200,000 лева, докато длъжникът би трябвало да върне парите на банката и така да осигури финанси за онези, които имат да прибират от нея вземания.

По-интересното е обаче откъде са се взели тези 10 милиона в джоба на Армутлиева. В рядък момент на откровеност тя каза, че парите били от „непотърсени авторски права". Странно звучи в малка България да има толкова широкоскроени изпълнители, композитори, текстописци и аранжори, които да не си търсят отчисленията за своята музика. По-вероятният вариант е, че и „Профон", и „Музик аутор", в чиито ръководства Армутлиева присъства под една или друга форма, се правят на ударени и не отчисляват хонорари за чужда музика, излъчена в България. Примерно, някое радио пуска песен на изпълнител от Египет. След това радиото чинно си плаща на някое от дружествата на Армутлиева авторските права за тази песен. Но от своя страна дружеството се прави на разсеяно и не превежда парите на египтянина. Тук се залага на идеята, че едва ли този арабски певец и музикантите около него ще знаят, че в някаква си България са ги излъчвали, за да си потърсят парите. Странно е, че нито прокуратурата, нито медиите в България се заинтересоваха от този скандал.

Покрай него и споровете й с Рут Колева обаче медиите се сетиха за певицата Невена Цонева - победителката от първия сезон на „Мюзик айдъл". Преди години, когато спечели музикалния формат, Невена подписа договор с „Вирджиния рекърдс". Само няколко месеца по-късно Цонева даде на съд „работодателката" си и успя да доведе делото до победа. Тя обвини Армутлиева, че не се грижи за интересите й, ощетява я и си печели дивиденти на неин гръб. Невена твърди, че през 2009-а е завела дело, тъй като компанията не е спазвала договора, чиито клаузи Саня е поставила. Цонева не е виждала никакви отчети за приходите от работата й, макар че това й е било обещано според писменото споразумение.

Като за начало нямах никакво право на мнение относно репертоара си, въпреки че ми се вменяваше точно обратното. В медийното пространство трябваше да изказвам изцяло поставени от тях думи, да харесвам неща, които те бяха решили, че трябва, както и да говоря публично за тях, в противен случай следваха груби заплахи по телефона и така нататък....", обяснява изпълнителката. Невена разказва, че от фирмата на Армутлиева никой не е имал елементарно музикално познание, освен как се процедира в дистрибуцията на дискове. Според нея нещата не са се променили оттогава и Саня и компания още си действат по схемата „търговци, а не творци". „Осъден продуцент няма право да бъде част от УС на „Профон".

Как Армутлиева от нищото се превърна в най-важния и незаобиколим музикален фактор на България става ясно от едно признание на известната джаз певица Камелия Тодорова. Г-жа Тодорова разказа, че разбрала по доста брутален начин, че Армутлиева е успяла да завърти главата на съпруга й Майкъл Кунстман. „Децата ги завариха в едно легло", каза тя. Това станало в края на 80-те години, когато Камелия живеела в Германия със съпруга си. Армутлиева била назначена от Каустман за негова секретарка. И както обикновено се случва с младите секретарки, тя също на свой ред се озовала в леглото на шефа. „Пътуваха заедно с колата, преспиваха по хотели. Той започна да я облича със същите дрехи, които купуваше за мен, а тя взе да демонстрира самочувствие и вкъщи. Освен това децата ги завариха в едно легло", спомня си певицата.
„Взе я за секретарка и преводачка, въпреки че тя не знаеше английски. Въпросната жена успя да го ограби, взе му назаем 15,000 лв. Майкъл й даде от парите, които аз не можех да държа в себе си, защото той не позволяваше", разказа Тодорова. През 1990 година тя се върнала в България с децата си, но не давала развод на Майкъл до 2000 година. През това време гледала децата с мизерни средства. Искала да получи немско гражданство, за да бъде разводът по немските закони. По-късно й се наложило отново да кандидатства за български паспорт.

Цялата история Камелия Тодорова разказа, докато бе участник във „ВИП брадър". Но понеже това шоу и музикалният формат, на който Армутлиева е продуцент, се излъчват по един и същи канал, почти нищо от думите на Камелия не беше излъчено. Вестниците обаче ги препредадоха доста подробно. Тя призна, че макар да й е причинил много болка и да се е наложило заради изневярата му да отгледа сама дъщерите си Рахел и Мириам, така и не е успяла да го прежали и още го обича. Съперницата си Саня пък определи „като истинска отрова". Джаз певицата разкри, че лично запознала Армутлиева с мъжа си и тя бързо успяла да му стане съдружничка в българския клон на „Вирджиния рекърдс". А след смъртта му направо наследила цялата фирма.

„Тя се появи неочаквано като моя почитателка, бъдещ мой асистент и секретар на Майкъл. Гледаше ме като икона. В момента обаче, когато се завърнах в Родината, цялата й добронамереност се изпари. Нейните творческите амбиции се трансформираха в лични, като именно това доведе до голяма степен и до прекратяването на брака ми. Тя е една истинска отрова", призна изпълнителката.

След като създали музикалната компания в България, Майкъл и Саня се сближили до такава степен, че Камелия Тодорова не желаела повече да е страна в любовния триъгълник и се развела с него. Армутлиева опитала да й се извини и да й напише лично писмо и макар на думи да й простила, горчилката от съсипания й живот останала в Камелия Тодорова и е изписана и днес на лицето й. Това разказа тя в неизлъчените кадри от къщата на „ВИП брадър".