Владимир Путин

Руският президент Владимир Путин зае първото място в петата годишна класация на списание ,,Форбс" на 100-те най-влиятелни хора в света за 2013 г. Президентът на САЩ Барак Обама (2) е изпаднал от първата позиция, заемана от него през 2012 година. Той е следван от генералния секретар на Китайската комунистическа партия Си Цзинпин (3), папа Франциск (4) и германския канцлер Ангела Меркел (5).

В топ 10 са и съпредседателят на фондацията ,,Бил и Мелинда Гейтс" Бил Гейтс (6), председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке (7), кралят на Саудитска Арабия Абдула бин Абдул Азиз (8), президентът на Европейската централна банка Марио Драги (9). Единственият активен бизнесмен в челната десетка е директорът на ,,Уол-Март" Майкъл Дюк (10). Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън отпадна от топ 10, за да вземе 11-ото място в списъка. Сред 13-те нови имена са папа Франциск, председателят на Китайската инвестиционна банка Дин Судон (36) и управителят на Централната банка на Япония Харухико Курода (39). Към тях се присъединяват най-богатият човек в Африка - нигерийският милиардер Алико Данготе (64), председателят на ,,Самсунг" Лий Кун-хи (41), генералният директор на ,,Фолксваген" Мартин Винтеркорн (49), директорът на IBM Вирджиния Ромети (56) и главният изпълнителен директор на ,,Орикъл" Лари Елисън (58).

Сред политиците, които са нови в списъка, са президентът на Южна Корея Парк Гуен-ше (52), министър-председателят на Япония Шиндзо Абе (57) и заместник-председателят на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън (72).

Четиридесет процента (или 26 души) в класацията са милиардери с комбинирана нетна стойност общо $564.1 милиарда. Четирима са от Китай и 4 от Индия. Девет са жените - повече отвсякога досега. Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Цукърбърг (24) и върховният лидер на Северна Корея Ким Чен-ън (46) са най-младите в списъка - съответно на 29 и 30 години.

Факторите, които се вземат предвид при съставянето на класацията, са: над колко хора имат власт включените в нея; финансовите ресурси, които те контролират; имат ли влияние в повече от една сфера; как те активно упражняват правомощията си, за да променят света.

Едно на ум

 4_300_08
 Цветан Василев
 5_611_01
 Делян Пеевски
 6_300_06
 Валентин Златев
 

Българското издание на ,,Форбс" също се отчете с класация на влиятелните. Тя обаче, за разлика от оригинала, е досущ домошарска и предизвика единствено забавно-развлекателни коментари. Причината бе, че никой не я взе насериозно. Според ,,Форбс"-България най-влиятелен в страната е Цветан Василев - босът на Корпоративна търговска банка - банката, която финансира интересите на кръжеца около ДПС - Ахмед Доган, Делян Пеевски, Николай Бареков. Реално човекът, който успява да реди правителства и да влияе при вземането на решения, включително и при прокарването на руските интереси, свързани с милиарди левове - Валентин Златев, е поставен едва на 10-о място, далеч зад един от политиците, които успява да направлява като кукловод - Сергей Станишев. Затова пък преди  него е нареден Делян Пеевски. Списъкът включва още 49 личности, които списанието сочи като хора с най-голямо значение за определянето на дневния ред на България към момента. Редакторите на изданието се кълнат, че и BG класацията е изготвена по същата методика, която оригиналът от години прилага при подреждането на най-влиятелните хора в света. В случая класирането се извършвало според притежаваните и контролираните ресурси и доколко те се използват, за да се промени България. Най-голяма тежест имат ресурсите в банковото дело, енергетиката, медиите, телекомуникациите и производството на акцизни стоки, обясниха от ,,Форбс" в нарочно прессъобщение.

Ето и челната десетка:

1. Цветан Василев, Корпоративна търговска банка

2. Ахмед Доган, почетен председател на ДПС

3. Иво Каменов, Марин Митев, Тихомир Митев, ,,Химимпорт" (на практика ТИМ)

6. Сергей Станишев, председател на БСП и президент на ПЕС

7. Делян Пеевски, народен представител от ДПС

8. Ивайло Мутафчиев и Цеко Минев, Първа инвестиционна банка 

10. Валентин Златев, ,,ЛУКойл България" 

,,Това не е класация на положителните герои, нито на отрицателните. Тя измерва по ясна методология влиянието, независимо дали то променя страната към добро или лошо", каза Йордан Матеев, главен редактор на българското издание. Средната възраст на най-влиятелните българи е 51 години. Най-младият е на 33 г. (Делян Пеевски), най-възрастният е на 63 г. (Иван Костов). В списъка влизат седем жени (14 % от топ 50). Първата жена заема едва 29-о място (Йорданка Фандъкова).