Когато се появят, болките в гърдите тревожат голяма част от хората, защото те често се приемат като проблеми със сърцето. Всъщност този тип болки могат да бъдат не само кардиални (т.е. предизвикани от проблеми в сърдечно-съдовата система), но и резултат например от остеохондроза или настинка. Това, което трябва да се направи незабавно, е да се определи причината за болките. Ако те са предизвикани от нарушения в работата на сърцето и неговите съдове, максимално ефективна медицинска помощ може да се окаже само през първите час-час и половина. 
Кардиалната болка има определени особености:

  • Продължителност повече от минута, но не повече от 10-15 минути.
  • Понякога болката има вълнообразен характер.

• Болката се усеща и в шията, зад плещите, в лявата половина от тялото и в долната челюст.
• Болката може да бъде придружена със задух, обща отпадналост, потене, гадене, болки в стомаха.
• Често възниква при едни и същи условия: по време на бързо ходене, след обилен обяд, при изкачване на стълби, дори и в легнало положение.
• Може да се появи при емоционално или при физическо натоварване и да спре с неговото прекратяване. 
• Такава болка най-често преминава след приемането на съответен медикамент - например нитроглицерин.
Мнозина погрешно смятат, че болката при инфаркт е толкова нетърпима, че тя не може да се обърка с друга. Това всъщност не е така. Кардиолозите постоянно се сблъскват със случаи на хора, прекарали инфаркт, които търсят помощ дори една седмица след пристъпа - дотогава болката е била търпима или е преминавала след приемането на нитроглицерин. Бъдете внимателни към себе си и не се отнасяйте лекомислено към появата на болка. Незабавно потърсете лекарска помощ. Междувременно можете да вземете таблетка аспирин или да поставите нитроглицерин под езика.
Кардиалната болка може да бъде маскирана и да се проявява с нетипични синдроми. В този случай хората подозират различни органи, но не и сърцето - такъв е например случаят с хора, страдащи от заболявания на гръбначния стълб. Често болката, предизвикана от остеохондроза, се бърка с болката при инфаркт. Инфарктът на миокарда може да протича нетипично и затова пациентите от рисковата група (с повишено артериално налягане, пушачите, употребяващите хормонални контрацептиви, хората с наднормено тегло и т.н.) се нуждаят от допълнителни изследвания.
Разбира се, болката в гърдите може да се дължи и на проблеми в гръбначния стълб, мускулите на гръдната клетка и т.н. Ако работите в затворено помещение, обърнете внимание на въздушните потоци в него - отворените прозорци, евентуалното наличие на климатик. Летните настинки и честото седене на течение понякога предизвикват не само хрема, но и болки в областта на гърдите. Интересен случай от медицинска гледна точка е кожният лишей - дерматологично заболяване, което често е съпроводено със симптоми, аналогични на инфаркта.
При появата на болка в гърдите се опитайте да не изпадате в паника. Спомнете си дали някои симптоми не са били налице и през предишните дни. Потърсете незабавно помощ от специалист. Неговата бърза намеса понякога може да е от решаващо значение.