сн. „Перник тудей“

Кметът на Трън Станислав Николов блъска с джипа си 6-годишно дете, отиващо на училище. Ивайло оцелява, но е без далак и с половин черен дроб. Катастрофата става на 13 ноември 2015 година. Тогава кметът също отива към училището, за да остави своето дете там. Днес свидетели оттеглят показанията си, а разследването твърди, че детето самò се е блъснало в джипа, самò си е причинило разкъсване на черния дроб и спукване на далака.

Катастрофата беше крита от медиите в продължение на 3 дни. След това кметът Николов потвърди за нея и каза, че „детето е тичало и се е блъснало в почти неподвижния автомобил". Свидетели обаче признават, че са били заплашвани и затова някои не дали показания, други ги променили, трети ги оттеглили.

„Детето ми се бореше със смъртта. В линейката аз го държах и то умираше. Не мога да забравя лицето. То побеля", казва майката Анита Гълъбова. Ивайло е оцелял след катастрофата. Живее без далак и с половин черен дроб и на строга диета. Мечтата му за спорта е умряла. Белезите постоянно напомнят за сблъсъка, за който според полицейските протоколи сам си е виновен.

В тях пише, че Ивайло сам се е блъснал в джипа и си е причинил средна телесна повреда. Полицията и кметът са в пълен унисон. „Детето се блъсна в задната страна на джипа", казва Станислав Николов пред Нова телевизия и заплашва: „Ако излъчите репортажа, ви казвам, че ще съдя Нова телевизия за уронване на авторитета."

Така сега майката е принудена да оборва теза, в която е абсурдно да повярва който и да е здравомислещ човек, камо ли да я изговори, камо ли ако е орган на властта.

„Медицинската експертиза със сигурност доказва, че детето не може да си разкъса само вътрешностите и дрехите и, че този удар е бил много силен", казва Анита.

Здравият разум обаче отстъпва пред заплахите. В първия ден след катастрофата едно момче разказва в полицията какво е видяло. На другия ден отива и изтегля показанията си - баща му е бил заплашен, че ще остане без работа, работел в Горското.

„Каза, че ако дам показания и кажа истината, ще се случат много лоши неща с мен, ще пострадам, може и да не съм сред живите." Любка Лазарова е подала жалба за заплахите преди дни. Засега обаче кметът изглежда недосегаем и продължава да управлява от името на партия си ГЕРБ.