Турция няма да позволи въпросът за ядрените оръжия на Израел да отпадне от световния дневен ред, заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, като същевременно обясни европейската подкрепа за Израел със "срам от Холокоста", предаде Ройтерс.

"Ние, Турция, няма да позволим въпросът за ядрените оръжия на Израел да бъде забравен", заяви Ердоган след днешното заседание на турския кабинет.

Той каза още, че Западът се опитва да "оправдае" военните престъпления и престъпленията срещу човечеството, извършени от Израел в Газа, и добави, че западните държави са в "братство на лъжата" с Израел, което той нарече "срамно".

"Срамът от Холокоста буквално превърна европейските лидери в заложници", каза той. 

Ердоган заяви, че Турция е "единствената страна", която Израел не може да определи като антисемитска, съобщи Анадолската агенция. Не можете да видите такова срамно петно в миналото на Турция, подчерта Ердоган. Той посочи още, че от 7 октомври, когато отново избухна израелско-палестинският конфликт, Газа е свидетел на жестокости, подобни на средновековните кръстоносни походи и Втората световна война.

Ердоган заяви още, че ако Турция не реагира на случващото се в Газа, "няма да можем да попречим на фанатизма на окупаторите да достигне нашите собствени земи утре". 

На 7 октомври палестинската групировка "Хамас" извърши безпрецедентно нападение в Израел. Тогава бойци на ислямисткото движение убиха около 1 200 души, предимно цивилни, и отведоха в Ивицата Газа приблизително 240 заложници.  В отговор Израел предприе бомбардировки и сухопътна операция в Газа, при която са убити над 13 хиляди души, твърдят контролираните от "Хамас" власти в палестинската територия. Тези данни не са потвърдени по независим път.