Билката триптериджиум вилфорди

Ключът към лекуване на вид рак на панкреаса, който засегна Стив Джобс от „Apple", може да се окаже, че е древна китайска билка, която отдавна играе решаваща роля в традиционната китайска медицина. Статия, публикувана в списание „Сайънс транслейшънъл медисин", разкрива, че десет грама лей гон тен, известна още като „лозата на Бога на гръмотевиците", притежава най-малко едно уникално съединение, което може напълно да премахва ракови тумори в рамките на 40 дни, което евентуално би могло да направи билката алтернатива за лечение на рак. Изследователски екип от Масонски раков център на Университета в Минесота открива, че когато се дава инжекционна форма екстракт от триптериджиум вилдорди, мишки с тумори на панкреаса са напълно излекувани и възстановени за по-малко от пет седмици. Дори и след прекратяване на лечението излекуваните мишки поддържат здравословното си, свободно от рак състояние за неопределено време, без признаци на активизиране или повтаряне на туморите.
Смята се, че съединението в лей гон тен, което основно е отговорно за убиване на раковите тумори, е триптолид - активен дитерпеноид, който, доказано в няколко предишни проучвания, показва широка противоракова активност. Екипът е в състояние ефективно да изолира този триптолид и го превръща във водоразтворима форма, която изследователите след това инжектират редовно в мишки за малко повече от един месец. Тава е достатъчно, за да лекува рак на животните. „Тази билка е просто невероятно мощна за убиване на туморните клетки, казва Ашок Салуха, заместник-председател на научноизследователската дейност на центъра за резултатите. - Можете да видите, че всеки ден, когато гледате тези мишки, туморът им намалява и намалява и след това просто го няма."
През 2007 г. изследователи от Университета Йейл и Колумбийския университет установили, че триптолид ефективно задейства апоптоза на раковите клетки, известна като програмирана клетъчна смърт. Редица други изследвания през годините са идентифицирали триптолид като мощен боец за туморите в най-общ смисъл, включително като оръжие срещу агресивни ракови заболявания на простатата.
„Триптолид е дитерпеноид, изолиран от китайската билка триптериджиум вилфорди, който показва антитуморни дейности в широка гама от солидни тумори", пишат изследователи от Университета на Тексас МД Андерсън раков център в проучване от 2006 г. за мощната билка. То установява, че триптолид атакува различни левкемични клетъчни линии от рак и повишава ефективността на други противоракови средства.