Китай предупреди в ООН да не се подценява "силната му воля" по отношение на Тайван, като същевременно заяви, че Пекин предпочита мирни средства за превземането на самоуправляващата се демокрация, предаде АФП. Обръщайки се към Общото събрание, вицепрезидентът Хан Джън повтори позицията на Пекин, че Тайван - около който комунистическата континентална част многократно е организирала военни учения - представлява "неизменна част" от Китай.

"Никой никога не бива да подценява твърдата решимост, силната воля и силата на китайския народ да защити своя суверенитет и териториална цялост", каза той, "Осъществяването на пълното обединение на Китай е споделен стремеж на всички синове и дъщери на китайския народ. Ние ще продължим да се стремим към мирно обединение с най-голяма искреност и максимални усилия."

Почти всички държави признават Пекин, а не Тайпе, но Съединените щати поддържат силни неофициални отношения с Тайван, на който предоставят оръжия, за да гарантират неговата самозащита.

Някои американски официални лица изразиха загриженост, че Китай засилва подготовката си за завземане на острова със сила, особено ако Тайван предприеме стъпки за официално обявяване на независимостта си. Експерти твърдят, че Китай разглежда уроците от Украйна, която Русия не успя да превземе година и половина след нахлуването си.