Бившият министър-председател публикува пост в социалните мрежи, като изкритикува действията от последните дни на служебното правителство.

Кризисният щаб възпрепятства доставките на газ

"Защо направихме една крачка напред, а в най-важния момент за България се връщаме две назад?", написа Кирил Петков. По думите му кризисният щаб не е поискал информация от компанията, която очаква седемте кораба за доставка на газ, дори не е осъществен разговор с Турция за свободно място за пристанище на корабите. "Няма обаждане към компанията, която запази капацитет за нас в Гърция. Няма информация за разговори с Гърция за разтоварване на повече от договорения втечнен газ в Ревитуса, след като съседите ни обявиха разширяване на капацитета на терминала. Но вече се говори за Газпром и дългосрочни договори. Не виждаме ли, че дори на Германия се ограничава подаването на газ от Русия? Не е ли най-важно за хората да има сигурност на доставките? Какво точно прави кризисният щаб?", заявява Петков. Бившият премиер е на мнение, че гръцката връзка е поставена на риск в момент, когато България е на финалната права на пускането в експлоатация.  "С протоколно решение на новия министър на енергетиката от 03.08.2022 г., наше решение от 22.07.2022 г. е отменено в частта „одобряване на избора на Надзорен съвет на АйСиДжиБи“. Според Петков дружеството няма да изпълни изискванията за промяна на корпоративната структура съгласно модела на Независим преносен оператор и има опасност от закъснение спрямо поставения от регулаторите срок. Това означава, че ще има забавяне и намаляване на цената на азерски газ.

Петков не одобрява и смяната на управлението на НАП

Направена е немотивирана смяна на уравлението на НАП въпреки рекордните приходи много добра събираемост, смята той.   Бившият премиер смята и въвеждането на задължителни маски на закрито в София за неоснователно.