Тези записи са правени в различни дни, събирани са от много заседания. Ние не си записваме заседанията, а той е имал много възможности, тъй като е присъства на всички.

Не знам какво са си говорили с шефа на ДАНС.

Това обяви Кирил Петков на извънреден брифинг на ПП по повод пуснатите записи от Радостин Василев.

"На Василев нищо не съм му обещавал.

 Явно възможността да се сформира редовно правителство, което да реформира службите и да вкара България в Шенген, е главната причина за днесшнта атака.

От сутринта наблюдаваме координация между проруските сили у нас, включително „Възраждане” и БСП", посочи Петков.

 Василев твърди, че те са от заседание на Националния съвет на ПП. И разкри, че снощи е получил обаждане от шефа на ДАНС, който му казал, че „има някакъв сигнал на най-високо ниво за заплаха за мен и пращал кола, която да ме пази пред нас”.

„ДАНС охранява само стратегически обекти, а не отделни лица, защото няма такива правомощия. Стана ли за ДАНС Радостин Василев стратегически обект? Президентът знае ли за тези среднощни разговори между шефа на ДАНС и този депутат? Възможно ли е в този разговор някой да спрял всички разговори, които бяха подготвени?” запита Петков.

Той подчерта, че никоя друга държава не може да влияе върху избора, който политиците у нас правят за бъдещи реформи. „Всеки кандидат, който ще предложим за бъдещите назначения в службите, ще държим да е с чисто съдебно минало, да не е бил част от престъпна група в България или Европа, да не е бил агент на вражеска държава, нито на „Държавна сигурност”. Не сме съгласували с нито едно посолство предложението за нито една от службите до този момент”, подчерта съпредседателят на ПП.

Според него най-важният въпрос към момента е защо президентът продължава да бави връчването на втория мандат и дали това е „синхронизирано с днешната пресконференция”.

"Никой няма да ни повлияе в стремежа ни да създадем стабилно и отговорно правителство.

Не сме се отказали от това да направим България една чиста и европейска държава. Няма да се откажем, докато не направим страната по-добро място за живот".

След извънредния брифинг на „Продължаваме Промяната” снощи, че един от техните депутати ще разпространи „манипулирани записи с цел да провали общо управление с ГЕРБ-СДС”, днес Радостин Василев действително пусна 5-минутен запис.

Той твърди, че не е манипулиран, а е от Националния съвет на ПП. 

„Залагаме застраховка Мария Габриел, която... (не се чува) си мечтае да бъде премиер. Борисов се изпира през този вариант - няма две мнения, защото изглежда като коалиционно. Въпреки че ние ще казваме, че е само Мария Габриел”, се чува от пуснат запис. Твърди се, че гласът в него е на Кирил Петков.

„Какво значи службите са наши? Това означава, че по предложение на министър-председателя парламентът ще утвърди ръководители на ДАНС, главен секретар на МВР, ДАР, НСО, ДАТО. Военно не знам дали ще го пипаме. Това са наши хора, които са одобрени от посолството”, се казва още в записа от глас, за който се твърди, че е на Асен Василев.  

„Докато те не са отстранили Гешев като главен прокурор, не мисля, че Бойко ще иска да ходи на избори и да му пада имунитетът”,  коментира още гласът, за който се твърди, че е на Асен Василев.

„Изправени сме пред ситуация, в която е напът да се сформира коалиция между ПП-ДБ и ГЕРБ. Аз не мога да я подкрепя. Ще гласувам „против” и ще напусна парламентарната група на „Продължаваме Промяната”. Според мен това е предателство спрямо огромна част от българските избиратели, които гласуваха доверие на ПП”, посочи Радостин Василев.

Първите реакции на политиците след изявлението на Василев бяха доста противоречиви.

„Абсолютно не виждам никакъв проблем. Абсолютно не виждам нищо, от което да се притесняваме от това, че сме обсъждали европейската практика. Нека да бъдем сериозни. Става дума за ПП. Аз не съм член на тази партия.

Няма как да потвърдя тази информация. Аз коментирам нашата позиция. Ние сме обсъждали модела на ЕП по начина, по който се разглеждат исканията за имунитети. Абсолютно сериозно сме обсъждали това нещо, без оглед на Бойко Борисов или друг депутат, още повече, че такова искане към момента няма”, заяви в кулоарите на НС съпредседателят на „Демократична България” Христо Иванов.

По думите му имунитетът на народните представители съществува, за да могат те да вземат свободно решения.

„Аз лично не съм водил разговори за шефовете на службите. Очевидно целта е да се развали коалицията и България да бъде хвърлена отново в избори, които абсолютно нищо няма да решат. Моят призив е да не се поддаваме на този шантаж, който опитват да се създаде. Имаме нужда от правителство. Това решение е трудно. Ще продължим да работим за това”, подчерта той.

„Ръководството на ПП и ДБ трябва да бъде арестувано за държавна измяна незабавно! Ръководството на ГЕРБ също, но за цялостно творчество!”, написа в профила си във Facebook лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов. 

„Става дума за скрити договорки на коалицията на имунитетите. От тези записи се чува абсолютен международен скандал. Дали ще подкрепят една бъдеща коалиция на първите две сили. Сложихте България на дъното, съсипахте ценностите на ЕС”, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова.

БСП напусна залата и няма да участва в дебата при гласуване на второ четене на промените в НПК, касаещи механизма за разследване на главния прокурор.