Съдебните заседатели във федералния съд в Сан Франциско обявиха в понеделник Евгени Копанков за невинен по обвинения, свързани с предполагаем план за отвличане с цел откуп от 3 милиона долара. Копанков, който живее в Чикаго, беше арестуван през април 2019 година в Сан Франциско заедно с Емануел Борисов и американеца Пол Брукс – и двамата също от Чикаго. Според ФБР тримата съставили план, в който да извършат серия обири и поне едно отвличане в района на Хумболт каунти в Калифорния. Районът от десетилетия е известен с производството на марихуана и голяма част от този бизнес там се държи от българи. 

След шест дена съдебен процес, 12-те мъже и жени заседаваха три часа преди да вземат решение, че Копанков е невинен по две обвинения – заговор за грабеж, засягащ междущатска търговия и заговор за отвличане. Другите двама се признаха за виновни.

„Това е единственото справедливо нещо в целия случай. Всичко друго е постановки и лъжи. ФБР лъгаха, прокуратурата лъга. Само тези 12 души, съдебните заседатели, видяха каква е истината.“, коментира пред BG VOICE Евгени Копанков.

Според ФБР те разбрали за плана след сигнал на техен таен информатор в групата. По време на съдебния процес

стана ясно и кой е къртицата

по това дело – името му присъства в множество съдебни документи. Той е добре познат в българската общност македонец, който държеше бар, близо до ресторант „Мираж“.

Според обвинителния акт във ФБР получили сигнал от въпросния информатор, че Борисов му предложил да извършат обир. Той казал на къртицата, че се очаква сумата от 2,3 милиона долара да бъде доставена в имот в Калифорния, собственост на мъж с името Иван Илиев, който имал плантация за марихуана.

Илиев вече имал 400 хиляди долара в дома си.

Според ФБР Борисов казал на информатора, че искал да открадне тези пари с помощта на Пол Брукс – бивш морски пехотинец, служил в Ирак. Те се запознали в стрийптйз клуб в Чикаго където двамата работели като охрана. А Борисов научил за тези пари от Копанков, когато пък ФБР засекли при друга тяхна операция през декември 2018 г. заедно с мексиканеца Едгар Гарсия, от когото конфискували 2 милиона долара в брой. Този арест също беше представен пред съдебните заседатели в Сан Франциско, но очевидно не е помогнал на обвинението. По делото има

множество разменени съобщения и записани телефонни разговори,

но не и такива, в които присъства Копанков освен един, който беше възпроизведен в съдебната зала. В този разговор Копанков се съгласил да осигури „тези неща“, които според прокуратурата били оръжие за предполагаемото отвличане. Защитата обаче твърди, че разговорът бил за кокаин. Съдебните заседатели изглежда не са повярвали на тезата за оръжия.
В разговор с информатора Борисов е заявил, че иска да извърши „трудната част“. 

„Ще го изчакаме докато дойде на портала с колата и тогава ще го вземем с нас. Ще го държим ден или два..докато ни каже къде са парите“, казал Борисов на информатора на ФБР.


Според ФБР обаче тримата се отказали да правят обир в имота на Иван, защото там имало много охрана. Вместо това решили да отвлекат друг мъж на име Сергей, в чийто имот имало 3 милиона долара.

Информаторът на ФБР разказал, че чул Копанков по телефона да казва на Борисов, че бил готов да нарани Сергей, ако се наложи, за да им каже къде са скрити милионите. Копанков обаче не искал да им каже къде се намират имотите на Иван и Сергей, а щял да ги заведе лично там. Борисов, Брукс и информаторът отишли да купят нужните за операцията дрехи и вещи от Walmart в чикагското предградие Нортлейк. Борисов и Брукс обаче нямали пари и затова сметката била платена от информатора. Той също им купил билети за Калифорния за 3 април, където Копанков трябвало да ги посрещне на летището. Вместо това там ги чакали агенти на ФБР.

Съдебните заседатели обаче видяха и съобщения между Борисов и Брукс, в които българинът пише на американеца, че иска да го запознае с „главния човек“, „неговия бос“. На срещата обаче запознава Брукс не с обвинения Копанков, а с информатора на ФБР.

По време на процеса къртицата е бил призован да свидетелства. Адвокатите го питат:

„Вие сте се опитали да корумпирате ФБР?“,

„Използвали сте ФБР да получите отмъщение?“, „Да ви помогнат да станете богат?“, „Да ви помогнат в измамната ви схема за 12 милиона долара?“. На всички въпроси той отказва да отговаря на въпросите, позовавайки се на Петата поправка на американската Конституция, която дава правото на всеки да не дава показания, които могат да са в негова вреда.

Процесът имаше няколко закъснения заради пандемията и шокиращи съдебни обрати. През 2021 г. Борисов и Копанков се признаха за виновни. Борисов получи присъда от 2 години и 6 месеца. Пол Брукс също последва примера и се призна за виновен. Неговата присъда е 2 години. Евгени Копанков обаче се отказа от споразумението с прокуратурата. Неговият адвокат поиска той да не получава ефективна присъда.  Съдията, който гледаше споразуменията беше шокиран от развоя и си даде време преди да реши какво да реши. 

„Ще бъда честен с вас – не знам как да постъпя в тази ситуация. Никога преди не съм имал ситуация, в която да видя адвокат от защитата да минимизира вината и не знам как точно да постъпя“, каза съдията Винс Чабриа. След това заседание българинът се отказа изцяло от споразумението с прокуратурата и реши да остави съдбата си в ръцете на съдебните заседатели в Сан Франциско. В понеделник те решиха, че той е невинен.