Приоритетите на България ги слагаме на първо място.

Мисля, че във всяко едно кътче на България има хора, които се вълнуват, трябва на едни нови избори да вдигнем именно тези хора. Ние трябва да се обединим и ситуацията сега да не се повтаря, за да има едно демократично обединение.

Това заяви Кирил Петков, съпредседател на ПП в ефира на NOVA.

„Когато държахме втория мандат казахме, че няма да има никаква договорка с ГЕРБ, ноне сме уточнявали, че няма да седнем на масата за обсъждане на общи политики с партията.

Това не е изключено в третия мандат“, обясни още той.

Относно газовите посредници, Петков уточни, че ГЕРБ са казвали лъжи.

„Те показваха графики, аз казах- нека да се видим в съда.

Там Борисов не дойде, нито Делян Добрев присъстваше, къде са тези графики, питам аз.

Това са едни пиар стратегии, които нямат никаква икономическа обоснованост.

Ние се занимавахме с т.н. „борисовки“, с които се опитваше да се махне вниманието от сегашната ситуация и от това, че те не успяха да съставят правителство.

Проблемът на ГЕРБ е винаги когато има арбитър. Когато говориха за бюджета, че сме продънили държавата, накрая на годината стана ясно, че дефицитът е само 2,9 млрд.“

„В коалиция „Рашидов“ няма да участваме. Ако мандатът отиде при БСП ще отидем и ще разговаряме с тях, както те дойдоха“, обясни още Петков.

На въпроса какъв мандат ПП биха подкрепили съпредседателят на партията подчерта, че с ДБ имат много общи приоритети.

„Това го показаха и на дела, не само на думи. Ако те предложат политики и който както иска да гласува, то това е единственото работещо. Ако видим, че техните експерти няма да са скрити експерти, като в правителството на ГЕРБ, ще ги подкрепим. Всяко едно правителство, за да мине, трябва да получи подкрепата на ГЕРБ и ДПС, но това трябва да се случи без сделка и договорки, заяви Петков.

Той припомни, че когато ПП са предложили декларация с политики, е нямало нито дискусия, нито въпроси. „Обединение на база на безпринципност не е пътят напред.

Ако искаме България да продължи напред, в следващия парламент трябва да има голяма отворена коалиция, но за да реши проблеми и приоритети, а не да пази гърба на лидера си“, каза той.