Популярният интернет предприемач Ким Дотком обяви, че ще пусне отново сайта Megaupload. През 2012 г. сайтът беше спрян от американските власти заради популярността му като място за споделяне на файлове с неуредени авторски права.

„На 20 януари 2017 г., точно пет години след спирането на Megaupload, сайтът ще се завърне. Ще е по-добър от оригинала и ще се усещаме у дома", обяви Ким Дотком в туитър.

Той допълва, че повечето от старите потребители на Megaupload ще получат старите си профили, при това с привилегиите на платените акаунти. Дотком загатва още, че планира да използва Bitcoin като разплащателно средство в Megaupload.

През 2013 г. Дотком пусна платформата Mega, която трябваше да бъде наследник на Megaupload. Тя обаче не спечели чак толкова голяма популярност, а след това смени собствеността си. Според самия Дотком файловете на потребителите не са в безопасност, ако са съхранявани в Mega.

През това време продължава и съдебната битка на Дотком с американските и новозеландските власти. В края на миналата година съдът в Нова Зеландия реши, че Дотком може да бъде екстрадиран в САЩ. Той обжалва, а междувременно обвини и американските власти в изопачаване на казано от него изречение на германски, което използват като доказателство по делото. Оригиналният текст обаче не е даден от властите, което Дотком използва като мотив за обжалването.