сн. „Койн телеграф“

Интернет предприемачът Ким Дотком, известен с множеството си проблеми със закона заради платформите си за обмен на файлове, представи новата си идея - алтернативен интернет, който да е сигурен и защитен от шпионаж. Дотком в момента събира финансиране за новия си проект, който нарича „Меганет". Според Дотком разкритията на Едуард Сноудън показват, че има много да се желае за защитата на личното пространство. „Човек би си помислил, че всички тези разкрития биха сложили край на тези дейности, но това не се случи. Вместо това всички правителства, които нямат възможностите на САЩ и тяхната агенция за национална сигурност, сега се състезават в създаването на подобни системи", коментира Дотком по време на конференцията „СидСтарт" в Сидни.

Според него агенциите трупат информация за хората в техни „шпионски облаци". „Когато даден човек им стане интересен, те въвеждат името или телефонния му номер и базата данни показва всичко, което са правили през последните пет години", твърди Дотком. Той допълва, че възможностите на агенциите се увеличават и вече имат възможност да съхраняват всички световни комуникации. „Затова искам да направя нещо, което да замени сегашната инфраструктура, която е толкова крехка и сбъркана. Работя вече две години по „Меганет", обави той. Това е интернет без IP адреси, който използва нови протоколи и технологии от криптовалутите.

„След като няма IP адрес, не можеш да хакнеш сървъра, не можеш да го атакуваш с  фалшиви искания, нито пък можеш да свалиш сайт. Най-важното - много е трудно за правителствата да нарушават личното ни пространство", допълва Дотком.

„Меганет" разчита на количеството. Колкото повече хора използват платформата, толкова по-стабилна ще е инфраструктурата. Той очаква, че след две години ще има около 100 млн. потребители. „Веднъж активираме ли го, никой няма да може да го изключи, дори и ние", коментира Дотком.

„Ще отнеме време, може би дори десетилетие, докато имаме масовата свързаност, която очаквам. Когато я постигнем, интернет наистина ще е за хората, ще бъде безплатен и никой няма да го пипа и да нарушава личното ни пространство", смята той. През януари следващата година Дотком ще проведе сийд рунд на финансиране за около 5 млн. долара. Ще има и кампании за публично финансиране от доброволци.