Търпението на възрастна жена от Онтарио, уморена от лъжливи обаждания, се изчерпа, когато тя получи поредно обаждане от измамник, който се представял за неин внук, нуждаещ се от пари. Вместо просто да затвори, както обикновено, Бони Беднарик подходила със заблуда, като отговорила, че ще даде 9 300 канадски долара (6800 щатски долара). 

Когато предполагаемите измамници дошли да вземат парите, те с ужас открили, че полицията ги чака. Полицията казва, че заловените са измамили поне две други жертви.

74-годишната г-жа Беднарик била подозрителна, когато измамниците й се обадили сутринта на 1 март и казали, че се нуждаят от парите за гаранция. Когато попитала кой говори, заподозреният се направил на разстроен и казал "хайде бе, внукът ти е".

Това бил третият път, когато измамник се свързва с нея, и това я вбесило, разкри г-жа Беднарик на пресконференция в родния си град Уиндзор, Онтарио. Импровизирайки, дамата казала име, което всъщност не било на нейният внук, надявайки се да хване измамника в лъжа. 

Правейки се на неин внук, измамникът разказал на Беднарик заплетена история за това как попаднал в автомобилна катастрофа с измеслен приятел и в жабката били намерени хапчета. За да пробута историята си, измамникът дори "проплака няколко пъти", сподили Бони Беднарик. Той й казал, че я обича.

За да спечели време, тя му отговорила, че ще се обади в нейната банка. Вместо това тя се обадила на полицията, която успяла да се координира с нея и да установи наблюдение близо до дома й. Отделът за измами арестува заподозрените - Евън Гайовски, на 19 години, и Ноа Кляджич, на 22 - когато отишли в къщата й, за да вземат парите.

Полицията иззе "доста голямо количество" пари, за които се твърди, че двамата са измамили други жертви. Властите са открили един потърпевш от Амхерстбург и издирват втори. 

Беднарик призова възрастните хора да се свържат с полицията, ако получат подозрително обаждане.

"Първо, никога не им давате името на внука или внучката си. Питате ги какво е името. Обаждате се на полицията. Обаждате се на семейството си", каза дамата.

Канадският център за борба с измамите (CAFC) заяви, че през 2022 г. е получил доклади за измами и киберпрестъпления на обща стойност 530 милиона канадски долара загуби на пострадалите, което е с 40% повече от предходната година. Това включва близо 9,2 милиона канадски долара, загубени от "спешни" измами като тази на г-жа Беднарик, при която измамник иска парите веднага. Спешните измами през 2022 г. са били почти четири пъти повече от тези през 2021 г., казваха от CAFC.

Според Федералното бюро за разследване е имало повече от 92 000 възрастни граждани, които са били жертви на измама в САЩ през 2021 г., което е довело до загуби от 1,7 милиарда долара.