Двама американски граждани са задържани в Канзас Сити по подозрение, че са изпратили американска авиационна технология на Русия, съобщава Министерството на правосъдието на САЩ, цитирано от CNN.

59-годишният Сирил Грегъри Буяновски и 55-годишният Дъглас Робъртсън са изправени пред няколко обвинения, включително износ на контролирани стоки без лиценз, фалшифициране и неподаване на електронна информация за износ и контрабанда на стоки в противоречие със законодателството на САЩ.

Техният арест е най-скорошният ход на работната група KleptoCapture на Министерството на правосъдието, съставена от федерални прокурори, следователи и анализатори, която през последната година провежда глобална кампания срещу прането на пари и заобикалянето на санкции в подкрепа на руското правителство, пише news.bg.

Работата на групата е довела до повдигането на над 30 обвинения срещу санкционирани поддръжници на Кремъл и руската армия.

По данни на прокуратурата базираната в САЩ компания KanRus Trading на двамата мъже е продавала и инсталирала западно електронно оборудване за самолети. Твърди се, че компанията е продавала оборудване на руски компании и е предоставяла ремонтни услуги за руски самолети. 

За да заобиколят санкциите на САЩ, Буяновски и Робъртсън са скрили кои са клиентите им, излъгали са колко струват продуктите им, а плащанията са се извършвали чрез чуждестранни банкови сметки.

След като войната на Москва в Украйна започна миналата година, правителството на САЩ наложи допълнителни санкции върху доставките за Русия.

Прокуратурата посочва, че Буяновски и Робъртсън са обсъдили възможностите си да продължат да извършват доставки до поне един клиент в Русия, включително чрез изпращане на пратки през трети страни.