На 2 април министър-председателят Джъстин Трюдо обяви началото на Канадски фонд за жилищна инфраструктура на стойност 6 млрд. канадски долара (4,42 млрд. щатски долара), който ще ускори изграждането и модернизирането на жилища.

Канада е изправена пред криза с достъпността на жилищата, тъй като бързо нарастващото население от имигранти значително изпреварва броя на наличните жилища, което води до повишаване на цените и наемите. Високата инфлация и 22-годишните високи лихвени проценти също доведоха до увеличаване на разходите за ипотечни кредити.

Опозицията упреква правителството, че не бърза да построи повече жилища, а кризата се смята за една от причините за спада в избирателните резултати на Трюдо.

Фондът е една от многото схеми, предложени от правителството за стимулиране на строителството на жилища, и ще бъде част от предстоящия бюджет на 16 април.

Правителството ще отпусне около една пета от парите на общините за изграждане на критична инфраструктура около къщите, а останалата част ще отиде в провинциите и териториите за изграждане на къщи за средната класа.

"Нуждаем се от повече жилища на достъпни цени и от инфраструктура, която да подпомогне изграждането на тези жилища. Ето защо в Бюджет 2024 ние изграждаме повече инфраструктура, строим повече жилища и помагаме на повече канадци да намерят място, което да нарекат свое", каза Трюдо.

"Откакто стартирахме Фонда за ускоряване на жилищното строителство миналата година, намалихме достатъчно бюрокрацията, за да построим 750 000 нови жилища през следващото десетилетие. Това дава резултат, затова инвестираме още 400 млн. долара", заяви министърът на финансите Кристия Фрийланд.