Разузнавателната агенция на Канада заключи, че Китай се е намесил в нейните парламентарни избори. Според официално разследване Канадското централно разузнавателно управление (CSIS) твърди, че Пекин се е намесил в изборите през 2019 г. и 2021 г., съобщи „Свободна Европа“.

Либералната партия на премиера Джъстин Трюдо спечели и двата пъти.

Под натиска на представители на опозицията, загрижен от съобщенията в медиите за възможната роля на Китай, той назначи комисия, която да разследва чуждестранната намеса в демократичния процес.

На комисията беше показана част от брифинг на CSIS от февруари 2023 г.

„Знаем, че Китайската народна република тайно и измамно се намеси в изборите през 2019 г. и 2021 г.“, се казва в един от показаните видеоклипове.

Според правителството в Пекин „и в двата случая тези дейности за чуждестранно влияние са били прагматични и основно са фокусирани върху подкрепата на тези, считани за прокитайски или неутрални“.

По време на кампанията през 2021 г. лидерът на консерваторите Ерин О'Тул заяви, че партията му е загубила до 9 места в парламента поради влиянието на Китай, но каза, че не е променила драстично посоката на изборите.

CSIS оценява как „държавните актьори“ са успели успешно да повлияят на изборния процес в Канада, тъй като няма правни или политически последици.

Анализаторите на разузнаването и консерваторите смятат, че правителството на Трюдо не е направило достатъчно, за да се противопостави на китайското влияние.

Канадският премиер ще даде показания пред комисията на 10 април.

Консерваторите, традиционно по-твърди спрямо Китай от либералите, проведоха кампания през 2021 г. на платформа, която осъди отношението на Пекин към уйгурското малцинство и призова Huawei да бъде забранен от своята 5G мрежа.

Според преброяването от 2021 г. Канада е дом на около 1,7 милиона души от китайски произход, които съставляват около пет процента от населението.