В град Лвов се състоя двустранната среща на президентите на Украйна и Турция  Зеленски и  Ердоган, на която бяха обсъдени всички аспекти на отношенията между Анкара и Киев на ниво стратегическо партньорство.

Тя беше последвана от тристранни разговори с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, по време на които беше обсъден въпросът за продължаващата руско-украинска война.

Това е първото посещение на Ердоган

в Украйна след нахлуването на Русия на 24 февруари и второто на генералния секретар на ООН Гутериш. Зеленски похвали посещението на Ердоган, като го нарече "мощно послание за подкрепа". " Не искаме да преживееем нов Чернобил", заяви Ердоган, изразявайки безпокойство около продължаващите сблъсъци в района на Запорожката АЕЦ. Турският президент подчерта за готовността на Анкара отново да се нагърби с посредническа роля. “Надявам се, че войната ще приключи на преговорната маса”, посочи той.  Ердоган изтъкна, че от началото на войната досега Турция е изпратила 98 тира хуманитарна помощ за нуждите на украинския народ и е осигурила подслон на около 325 хиляди украински бежанци.  Президентът каза, че Турция е готова да поеме патронаж над възстановяването на Харков и Харковска област.

От своя страна, Зеленски

изключи възможността за мир с Русия, ако тя не изтегли войските си от Украйна. Пред репортери той заяви, че е бил "много изненадан" да чуе от президента Ердоган, че Русия е "готова за някакъв вид мир", като добави: "Първо трябва да напуснат нашата територия и тогава ще видим". Украинският президент призова ООН да гарантира сигурността на електроцентралата в Запорожие, където зачестилите боеве породиха опасения за ядрен инцидент. "ООН трябва да гарантира сигурността на този стратегически обект, неговата демилитаризация и пълното му освобождаване от руските войски", заяви Зеленски в изявление след срещата си с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш в Лвов.

Генералният секретар на ООН

Антониу Гутериш обсъди с президентите на Украйна и Турция усилията за разрешаване на ситуацията в Украйна, но все още има дълъг път до конкретни преговори за спиране на сраженията. Това заяви на брифинг заместник-говорителят на генералния секретар на ООН Фархан Хак. "Генералният секретар обсъди усилията за насърчаване на каузата на мира", каза той. "Но все още сме далеч от момента, в който ще можем да обсъдим усилията за пълно прекратяване на военните действия", добави Хак. Ердоган, Зеленски и Гутериш обсъдиха стъпките, които могат да бъдат предприети за прекратяване на войната с дипломатически средства, както и запазването на установения механизъм за износ на украинско зърно на световните пазари, според турската дирекция за комуникации.