Частичната мобилизация в Русия повиши рисковете за националната сигурност на България, макар и не като пряка заплаха, пише в анализ „168 часа“. Експертите се опасяват от умишлени аварии, активизиране на паравоенни формирования, кибератаки, увеличен бежански поток и в най-лошия случай ядрена авария, при която страната се намира по права линия на въздушния поток от Украйна. „Директни действия на Москва срещу страна, членка на НАТО, не са възможни, но провокации не са изключени“, коментира бившият служебен министър на отбраната Велизар Шаламанов. Това означава пълна мобилизация на сектора сигурност и по-тясно сътрудничество с партньорските служби от НАТО. Другия месец в България трябва да пристигне и многонационалната батальонна група, която ще бъде дислоцирана в Ново село.

Според Шаламанов е възможно това да предизвика реакцията на Русия под формата на провокации. Службите се подготвят и за друг тип действия - активизирането на паравоенни формирования, подобни на Българско народно опълчение „Шипка“ и Военен съюз „Васил Левски". Според разследване на германското издание „Белингкат“ те са с проруска насоченост и са подобни на тези в Донбас в Източна Украйна. При ескалация на войната и евентуално ново съотношение на силите в следващите месеци такива групи може да станат

агресивни срещу украинските бежанци

Следващата опасност са кибер- и хибридните атаки. Българските специалисти в тази сфера имат добра репутация, а НАТО също би могла да помогне. Всички знаят и какво означава употребата на ядрено оръжие, с каквото Путин заплаши Запада. Според специалистите Кремъл си дава сметка, че САЩ следят абсолютно всеки склад или военна база, в която са разположени пускови установки и ракети с потенциал за ядрени бойни глави, подводници и бомбардировачи са под 24-часово наблюдение. И най-малката подготовка по задействането им ще предизвика ответна реакция, твърдят експертите. Москва разполага с 4500 стратегически ядрени бойни глави. Сред тях са 1185 междуконтинентални балистични ракети, 800 - разположени в подводници, и 580 - в бойни самолети. Останалите са с по-слаба разрушителна сила и са предвидени за къси разстояния. Според Федерацията на американските учени 1500 са разгърнати в готовност. Приблизително толкова - 1515, са ядрените оръжия, с които САЩ възпират Кремъл. Но има още една опасност за националната сигурност на България - вероятността от атомна авария. Международната агенция за атомна енергия предупреди, че е възможно АЕЦ „Запорожие“ да избухне, въпреки че почти е спряла работа. В района се водят бойни действия. Специалистите са категорични, че ако има взрив, последствията ще бъдат по-страшни и от употребата на ядрено оръжие, защото може да настъпи внезапно. Този сценарий

няма как да се предвиди дори от ЦРУ

което иначе много точно прогнозира началото на военните действия и предупреди своя президент Джо Байдън кога да очаква руско нападение в Украйна. Изпреварващата информация е особено необходима сега, когато Владимир Путин даде заявка за по-сериозни бойни действия, мобилизирайки над 300 000 души.

Българските служби трябва да имат план за различни ситуации.

„Ако фронтът доближи границите на Молдова или Полша, може да се стигне до разрастване на конфликта. В момента руснаците са около Николаев, който е на около 100 км от Одеса. От там до Варна са 700 км. Страната ни се намира на трета линия от конфликта“, коментираха експерти. От друга страна, заради границата с Черно море сме много близо до бойните действия, макар че България няма нито силен флот, нито сериозно натовско присъствие. Румъния и Полша са обект на доста по-засилено наблюдение, тъй като там има концентрация на войници от Северноатлантическия пакт. Има и други рискове за националната ни сигурност, които не са пряко свързани с конфликта в Украйна, но службите ги отчитат. Едната е от ескалация на проблемите между Косово и Сърбия на 400 км от границата ни, а другата - действията на Турция в Сирия заради кюрдите.