Да се забравят имена, лица и събития с времето е нещо типично за напредването на възрастта и то не значи непременно риск от форма на деменция. Много възрастни хора обаче се притесняват, че развиват болестта на Алцхаймер, когато им е трудно да си спомнят дадена част от живота си. Болестта на Алцхаймер е мозъчно заболяване, което е породено от неизвестни напълно за лекарите причини. То е с характерни неврологични особености, които са свързани с дегенерацията на нервните клетки. Тази дегенерация води до деменция, проблеми с паметта и социалния живот. Немският лекар Алоис Алцхаймер за пръв път описва болестта през 1906 година. Най-често болестта се среща у хора след навършване на 65-годишна възраст.
Според статистически изследвания през 2014 г. е имало 26.6 милиона хора в света, засегнати от тази неизлечима болест, а се прогнозира, че до 2050 г. болестта ще засяга 1 на 85 души по света. Досега всъщност не са изясни причините за развитието на болестта на Алцхаймер, а съществуват няколко хипотези. Изследванията показват, че болестта е свързана с наличието на сенилни плаки в главния мозък. Най-широко обсъжданата теория е, че се оформя акумулация на амилоидни протеини в мозъка. У половината от пациентите с ранна поява на болестта се откриват мутации на гени, които са свързани с нея. Мутирането на гените води до прекомерен синтез на специфична форма на малки белтъчни частици в мозъка, които се наричат алфа-бета.
Учените смятат, че тези частици вероятно не могат да бъдат транспортирани от организма. Затова на този етап те се опитват да редуцират количеството на алфа-бета амилоидните протеини в мозъка.
Според резултати от други изследвания причината за проявата на алцхаймер може да се дължи на малки разтворими молекули, които са наречени олигомери. Те се откриват трудно поради малките си размери. Смята се, че тяхното взаимодействие с клетъчната мембрана на мозъчните клетки може би е основната причина за появата на болестта. Една от трудностите за засичане на болестта е това, че страдащите от нея не забелязват какво се случва с тях. Затова, ако човек има съмнения или е забелязал някаква симптоматика, е добре да посети специалист.
Основните характеристики на болестта са бавната загуба на памет, особено за скорошни събития, неспособност да се научават нови неща, постепенна тенденция да се повтаря едно и също нещо, дезориентация, раздразненост, объркване и бавно западане на личностните и социални умения. Напоследък е постигнат значителен прогрес в диагностицирането на болестта.
Болестта на Алцхаймер може да бъде открита в мозъка, защото при нея има патологични струпвания на клетки. Тези струпвания се наричат плаки. РЕТ скенер, което е образно изследване - може да покаже тези плаки чрез използването на радиоактивно вещество. По време на изследването веществото се инжектира във вашето тяло, където се натрупва в плаките. След това се правят снимки на вашия мозък. Лекарството подчертава плаките и те могат да бъдат видени на снимката. Ако скенерът не покаже никакви плаки в мозъка, то е много малко вероятно да има болестта на Алцхаймер.
РЕТ скенерът ви излага на малко количество радиация. Понякога изследването се комбинира с компютърна томография на мозъка (скенер), което увеличава радиационната експозиция. Вредните ефекти от радиацията се кумулират през целия живот, така че е по-добре да се избягва радиацията, когато е възможно. Поради това е задължителна консултацията със специалист, който трябва да прегледа цялото тяло, да назначи пълни кръвни изследвания и да разбере медицинската история на пациента. Лекарят ще се интересува от всички приемани медикаменти, включително лекарствата без лекарско предписание и хранителните добавки, тъй като някои от тях могат да увредят паметта и мисленето.
Може да се наложи подлагането на ядрено-магнитен резонанс или класически скенер, за да се изключат други причини, които имат сходни прояви с болестта на Алцхаймер, като мозъчен инсулт или вътречерепен кръвоизлив. Когато изследванията покажат, че пациентът страда от загуба на паметта, но видима причина за това няма, едва тогава се прибягва до РЕТ скенер. Получените резултати показват, че в мозъка започват промени много години преди болестта да бъде регистрирана.
И до ден днешен липсва специфично лечение за болестта на Алцхаймер. Обикновено се дават медикаменти, които могат да облекчат временно някои симптоми или да забавят прогресията на болестта. За тежката форма на болестта се изписва мемантин, който подобрява общото функциониране и всекидневните дейности на болния. Някои данни сочат, че употребата на витамин E и гинко билоба може да забави прогресията на болестта. Важно е да се съблюдава пиенето на достатъчно вода, да се води здравословен начин на живот и да се изключат вредни навици като тютюнопушене и употреба на алкохол.