Знаете ли, че всъщност ходенето на море е наистина полезно за здравето. Нямаме предвид само че си почивате от всички грижи и се зареждате с енергия. Ходенето на море подобрява здравето ви - буквално.

Да започнем с ползите от морската вода. Една от тях е, че солената вода е отлично средство за лечение на акне. Натриевият хлорид, който се съдържа в морската вода, прочиства кожата ефикасно. За разлика от голяма част от козметичните продукти, които се препоръчват за борба с акнето, той не уврежда порите и не оставя белези.

Морето стимулира зарастването на порязвания и рани. Морската вода може и да щипе на раните ви, но ги почиства отлично и им помага да зараснат по-бързо.

Прочиства и носа - достатъчно е да шмръкнете дори съвсем малко морска вода, ако носът ви е запушен и пълен, и ще се почувствате по-добре. Дори лекарите препоръчват прочистване на носните канали със солена вода. Водата действа и като естествен шампоан. Ако косата ви е мазна, морската вода ще й се отрази добре. Ще премахне излишния себум, а също и натрупаните вредни вещества от балсам, спрей, лак за коса. Ако имате проблеми с пърхота, морската вода ще ви помогне да ги решите.

На всичкото отгоре тя помага да се поддържате във форма. Плуването гори много калории и ви улеснява в оформянето на мускулите на ръцете, раменете и краката.

Да разгледаме сега и ползите за здравето от пясъка. Първата е, че ексфолира кожата. Пясъкът е естествен ексфолиант, който прави стъпалата ви гладки и меки. Не ви препоръчваме да го използвате за лицето си, защото може да се окаже доста груб за него, но спокойно можете да ексфолирате ръцете, краката и тялото.

Пясъкът ви улеснява да се поддържате във форма. Може да правите сутрешен или вечерен джогинг на плажа или просто да се разхождате по него редовно. Песъчинките затрудняват движенията ви и вие горите до 50% повече калории, отколкото при джогинг или разходка по обикновен терен.

И най-вече ползите са от слънцето (но с мярка!) и топлината. Защото тялото се зарежда с витамин D - хората, които страдат от липса на витамин D, са предразположени към депресии. Половин час излагане на слънце на ден решава проблема. Наличието на достатъчни количества от този витамин намалява и риска от сърдечни атаки, алцхаймер и остеопороза.

Когато сме на море, е почти престъпно да не се хапват морски дарове. Ползи, разбира се, има и от тях. Редовното ядене на пресни морски дарове и риба ви поддържа в отлично здраве. Те намаляват холестерола и риска от сърдечносъдови заболявания; стимулират мозъчната дейност, подобряват паметта и оказват благотворно влияние върху зрението.

Както разбирате, ходенето на море си е направо задължително. Затова пускайте си отпуска, стягайте багажа и заминавайте. Какво по-хубаво от това мечтаната морска почивка да е един от най-добрите начини да се поддържате в добро здраве?