Телевизионната водеща Лара Златарева, позната като Кака Лара, сподели, че е била диагностицирана с рак на гърдата.

Тя е научила за заболяването преди около месец при рутинен преглед.

Битката тепърва предстои, но „приемам ситуацията като нещо, през което ще премина и ще продължа напред“, ще сподели тя в интервю за предаването "Търси се" на bTV.

„Понякога ми става мъчно за самата мен“, разкрива пред сълзи водещата, която зрителите помнят още от "Милион и едно желание" на БНТ. Дори и в този момент на изпитание тя не губи чувството си за хумор и любовта си към живота.

Ракът на гърдата е един от най-често срещаните видове онкологични заболявания при жените. Въпреки това, с ранното откриване и правилна профилактика, това заболяване може да бъде контролирано и успешно лекувано.

Ето и някои важни факти за рака на гърдата и съвети за профилактика и ранно откриване.

Откриване на рака на гърдата

Ракът на гърдата е злокачествен растеж, който засяга гърдната тъкан. Този вид рак е най-често срещаният при жените, макар че може да засегне и мъжете. Симптомите на рака на гърдата включват наличие на възпалени възли, промени във формата или размера на гърдите, поява на брадавиците и промени на кожата около гърдите.

Профилактика

Предприемането на някои мерки за профилактика може да помогне да намалите риска от развитие на рак на гърдата:

Редовните мамографии са от съществено значение за откриване на промени в гърдите и за ранното откриване на рака. Консултирането с вашия лекар относно подходящата честота на мамографиите е от съществено значение.

Самоекспертиза на гърдите: Редовното самоизследване на гърдите може да помогне да забележите всякакви промени или аномалии в ранен етап. В случай на открити необичайни промени, свържете се с вашия лекар веднага.

Здравословен начин на живот: Воденето на здравословен начин на живот е от съществено значение за профилактиката на рака на гърдата. Здравословен начин на живот, включително здравословна храна, редовна физическа активност и избягване на вредни навици като пушене и прекомерна консумация на алкохол. Обсъждане на индивидуалния риск и подходящи предпазни мерки със здравния специалист.

Важно е да се запомни, че ранното откриване на рака на гърдата може да увеличи шансовете за успешно лечение. Редовните проверки и информираността са от съществено значение за предотвратяване и контрол на това заболяване. Ако имате въпроси или съмнения, се консултирайте със здравния си специалист.