Една от най-значимите фигури в историята на рокендрола, Тина Търнър, почина на 83 години. Това е станало  в дома й близо до Цюрих, Швейцария след дълго боледуване.

Печалната новина бе потвърдена на официалния сайт на звездата във "Фейсбук", където излезе следното съобщение:

"С голяма тъга съобщаваме за кончината на Тина Търнър. С музиката си и безграничната си страст към живота тя омагьоса милиони почитатели по света и вдъхнови звездите на бъдещето. Днес се сбогуваме с една скъпа приятелка, която ни оставя най-голямото си творчество: музиката си. Цялото ни сърдечно състрадание е към семейството й. Тина, много ще ни липсваш."

Тина Търнър се утвърди като едно от най-непреходните дамски присъствия на сцената през поседните десетилетия, с много незабравими хитове и някоко забалажителни появявания на големия екран.

Списание Rolling Stone дои веднъж я нарече "един от най-великите певци на всички времена". Нейного музикално насредство включва незабравими шедьоври като "What's Love Got to Do With It?",  "River Deep – Mountain High", "Proud Mary" и кавърът "The Best".

Търнър е роден през 1939 г. в Браунсвил, Тенеси. Тя стана известна като част от дуото "Айк и Тина Търнър" през 70-те години, преди да започне солова кариера, която е сред най-успешните от всички жени изпълнители в историята. Наричана е Кралицата на рокендрола.

Тина Търнър оставя двама възрастни сина и съпруга си Ервин Бах, за когото се омъжи през 2013 г. след години приятелство. Преди това, между 1962 и 1978 г., тя беше омъжена за Айк Търнър, който почина през 2007 г.

Двама от нейните синове трагично я изпревариха в смъртта: през 2018 г. Крейг, тогава 59-годишен, се самоуби в дома си в Лос Анджелис; през декември миналата година синът на Търнър Рони почина на 62-годишна възраст от усложнения, причинени от рак на дебелото черво.

Бракът й с Айк е бил измъчван от физическо и емоционално насилие, което тя споделяше в интервюта през последните години. В интервю за The Guardian миналия месец, смятано за последното й, на въпрос как би искала да бъде запомнена, Тина Търнър отвърна:

"Като Кралицата на рокендрола. Като жена, която показа на други жени, че е добре да се стремят към успех по техните собствени правила."