сн. Архив на BG VOICE

13 години след разстрела на Константин Димитров-Самоковеца в Амстердам неговата съпруга Ангелина Димитрова спечели битката с Темида за имотите му. Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) присъди на вдовицата и вече 12-годишния й син Константин-младши 429,810 евро обезщетение за имуществени вреди. Още през март 2015 г. Димитрова и синът й спечелиха дело за нарушено право на собственост в Страсбург. Тогава обаче компенсацията беше само 3,000 евро за неимуществени вреди, както и още 12,150 евро за такси и разноски. Соченият за контрабандист и наркобос Константин Димитров бе убит на 6 декември 2003 г. на пъпа на Амстердам. След смъртта му съпругата му пък беше съдена и оправдана за контрабанда. Но после на свой ред тя осъди прокуратурата за незаконно обвинение.

Съдът в Страсбург даде срок на държавата и вдовицата на Самоковеца да се споразумеят за компенсацията за имуществените вреди, които са й причинени с конфискацията на имущество на семейството по реда на отменения вече Закон за собствеността на гражданите (ЗСГ). Такова споразумение не е постигнато, става ясно от решението на Евросъда.

Още при подаването на жалбата си в Страсбург Димитрова представи оценка на отнетото й имущество. Правителството не я е оспорило. Според изчисленията на наетия от нея експерт конфискуваният й апартамент във Варна струва 36,820 евро. Жилището, офисът и гаражът в София са оценени на 308,410 евро. Освен това Димитрова е представила доказателства, че е платила на държавата и 91,230 евро за имоти, с които се е разпоредила преди отнемането им. Тя настоява да не й бъдат връщани самите имоти, а да получи парично обезщетение, тъй като, откакто не са нейни, за тях не са полагани необходимите грижи и са в лошо състояние.

От решението става ясно, че представителите на държавата са заявили, че претенциите на вдовицата на Самоковеца са прекомерни и настояват тя да получи минимално обезщетение.

Европейският съд обаче посочва, че целта на обезщетенията е да възстановят във възможно най-пълна степен положението такова, каквото е било, преди да бъде погазено правото на собственост на Димитрова и сина й. След като тя не иска реалното връщане на имотите, а правителството не е представило алтернативна оценка

на стойността на отнетото имущество, съдът стъпва на тази, направена от вдовицата на Самоковеца.

Производството по глава Трета от Закона за собствеността на гражданите за незаконни и нетрудови доходи срещу Димитрова започна по искане на окръжната прокуратура през 2001 г. още докато Самоковеца е жив. Тя даваше възможност за конфискация, ако се установи разлика между разходи и законни приходи без ограничения във времето. Уличените пък сами трябваше да доказват, че са чисти пред закона. Тогава бяха разследвани доходите на Самоковеца и съпругата му в периода между 1990 и 2001 г. Делото обаче беше прекратено през 2002 г. Причината е, че Димитров е внесъл в държавния бюджет установената разлика. Започва нова проверка за доходите на семейството за същия период. Така през 2004 г. е заведено дело за отнемането на два апартамента в София и във Варна, вила в Боровец, парцел в София, офис, гараж и мазе близо до Зоопарка в столицата, както и джип „Тойота Ленд Круизър". Според обвинението те са придобити от Самоковеца и жена му с доходи, изкарани между 1990 и 1999 г., които били нетрудови и следователно незаконно получени. Софийският окръжен съд назначава експертизи, които изчисляват приходите на семейството за периода. Заради инфлацията и деноминацията на лева оценката е направена в щатски долари. През 2006 г. съдът излезе с решение, че незаконните им и нетрудови доходи възлизат на $40,000. По време на делото вече овдовялата Ангелина Димитрова твърдеше, че голяма част от парите са от производство на картофи, както и че тя и покойният й съпруг са получили 50,000 германски марки подарък за сватбата от кума им.

След това обаче Софийският апелативен съд изчисли, че имуществото на Димитрови надвишава законните им доходи с $286,000. В края на март 2008 г. съдът конфискува почти целия мезонет на Димитрови с площ от 227 кв.м, офис от 73 кв.м, гараж, мазе и земя в местността Зоопарка в София. Димитрови бяха осъдени още да платят близо 83,500 лв. заради вила в Боровец. Тя трябваше да бъде също конфискувана в полза на държавата, но се оказа, че имотът е продаден, преди делото да приключи. Димитрови трябваше да се бръкнат и с близо 35,000 лв. заради джип „Тойота", който също е продаден преди завеждането на иска. Апелативните съдии отказаха да признаят и твърдението на адвокатите на Димитрови, че покойният бос на ВИС Георги Илиев подарил на сватбата им солидна сума. Делото не беше допуснато до касация и решението влезе в сила. Така са конфискувани апартамент във Варна, оценен на 71,800 лв., имоти в София за 601,400 лв. и др. През 2010 г. Димитрова плати 178,815 лева и още над 14,000 лева разноски, а имотите й бяха отнети. Две години по-късно Ангелинка категорично отказа на данъчните малолетният Косьо да плаща данък наследство в България за имотите в Англия.

Мотивите й бяха, че когато Самоковеца е убит, детето още не е било родено, а апартаментът на Острова е под запор до края на делото срещу нея за пране на пари. По това дело през 2012 г. тя бе окончателно оправдана.

След като бе осъдена за нетрудови доходи по отменения вече ЗСГ, вдовицата на Самоковеца подаде жалба до Евросъда през 2009 г. В нея се твърди, че имуществото е отнето несправедливо, а законът е неправилно приложен. Преди година европейските магистрати приеха, че правото на собственост на вдовицата и сина й е било нарушено. Те напомниха, че  правилата за отнемане на имуществото трябва да са точни и предвидими и законът трябва да дава защита срещу произвол.

А процедурата по ЗСГ не е била ограничена във времето и хората е трябвало да доказват доходите си за много години назад.

Съдът в британската столица бе наложил възбрана върху апартамента на вдовицата от 70 кв. м в престижния квартал Южен Кенсингтън, купен от Самоковеца за над 500,000 лири. През 2007 г. английската служба за възстановяване на имущество ARA върна на Димитрова около 600 хиляди паунда в недвижимо имущество, както и правото да се разпорежда с близо 2 млн. евро, внесени по сметки на Самоковеца в лондонски банки. Според запознати тази пролет вдовицата на Косьо Самоковеца е продала къщата си в баровския лондонски квартал „Саут Кенсингтън". Имотът с 6 спални, строен в края на XIX век, е бил пуснат с първоначална цена 1,2 млн. паунда - около 1,7 млн. евро, на сайта на голяма местна брокерска компания.