Докато далечният вой на сирените за въздушна атака отеква около тях, дузина украински войници излизат от камуфлажни палатки, кацнали на хълм край път край Киев, скрити от група дървета. Войниците, ученици на академия за дронове, се събират около бяла антена Starlink, пушат цигари и превъртат телефоните си в почивка между часовете, подобно на всички студенти по света, пише европейската редакция на "Политико".

Това обаче не е обикновен университет. Войниците са дошли тук, за да изучават техники за въздушно разузнаване и да се научат как да използват дронове - повечето от които търговски - във военна зона. Тяхното обучение, както и веригите за доставки, които улесняват доставката на дронове в Украйна, се поддържат секретно ниво. Украинците трябва да пазят методите си в тайна не само от руските нашественици, но и от технологичните фирми, които произвеждат дроновете и осигуряват високоскоростния сателитен интернет, на който разчитат и които се възмущават от използването на техните машини за смъртоносни цели.

Дроновете са от съществено значение за украинците: летящите машини, управлявани отдалеч, могат да забележат нашествениците, които се приближават, да намалят необходимостта войниците да застанат зад вражеските линии, за да събират разузнавателна информация, и да позволят нанасянето на по-прецизни удари, намалявайки цивилните жертви. На места като Бахмут, ключовото бойно поле на Донбас, двете страни участват във въздушни сблъсъци - ята от дронове бръмчат застрашително над главите им, шпионират, проследяват, насочват артилерията.

И така, за да запазят летящите си машини във въздуха, украинците се адаптираха, коригираха софтуера си, разнообразиха веригите си за доставки, използвайки по-лесно достъпните търговски дронове на бойното поле и се научиха да заобикалят ограниченията и забраните, наложени или заявени от чуждестранните корпорации.

Частни училища за пилоти на дронове и неправителствени организации из Украйна обучават хиляди пилоти на безпилотни летателни апарати (БПЛА) за армията. "Дронариум", който преди инвазията на Русия миналата година заснемаше лъскави рекламни кадри и политически протести с дрон, сега предоставя петдневни обучения на войници в Киевска област. През изминалата година около 4500 пилоти, повечето от които сега в украинските въоръжени сили, са преминали курса на "Дронариум".

Какво представлява учебната програма

Ключовият урок е : Как да накараме цивилните дронове да летят на бойното поле.

"През петте дни, които прекарваме, за да ги учим как да управляват дронове, ден и половина са изразходвани за обучение за самия полет", каза инструктор на "Дронариум", който отказа да назове името си от съображения за сигурност, но използва позивната Прометей. "Всичко останало е тактика на движение, камуфлаж, подготвителен процес, изучаване на карти."

Екипите за разузнаване с дронове работят по двойки, като снайперисти, каза Прометей. Един войник лети с дрон с помощта на клавиатура; колегата му разглежда картата, сравнява я с видеопотока от дрона и изчислява координати. Екипите с дронове "работят директно с артилерията", продължи Прометей. "Прехвърляме картината от бойното поле към сървърите и към Генералния щаб. Благодарение на нас те виждат какво правят и това им помага да ударят целта."

Преди Русия да започне пълномащабното си нахлуване в Украйна, много от тези ученици в училище за дронове бяха цивилни. Единият, който преди е бил блогър и стриймър на видеоигри, но сега е пилот на разузнаването в Донбас, носи позивната Публик. Когато е на предната линия, той трябва да управлява търговските си дронове при всякакви метеорологични условия — това е единственият начин да забележи вражески танкове, движещи се към позицията на неговия отряд.

"Без тях е почти невъзможно предварително да се забележат оборудването, огневите позиции и личният състав", каза Публик. Без тях става много трудно да се координирате по време на атака или защита. Един дрон понякога може да спаси десетки животи с един полет."

Залозите не могат да бъдат по-високи: "Ако не наблюдаваш, тези танкове ще убият другарите ти. И така, пускаш дрона. Дронът замръзва, пада и взимаш следващия. Защото животът на атакуваните от танка е по-скъп от всеки дрон".

Армия от дронове

Войната превърна военния дрон Bayraktar в нарицателно име, увековечено в песни от украинците. Пилотите на БПЛА на Киев също използват Shark, RQ-35 Heidrun, FLIRT Cetus и други машини.

"Трудно е да имаш предимство пред Русия в броя на живата сила и въоръжението. Русия използва своите войници като месо", каза министърът на цифровата трансформация на Украйна Михайло Фьодоров по-рано този месец. Но всеки украински живот, продължи той, "е важен за нас. Следователно единственият начин е да се създаде технологично предимство над врага."

Доскоро украинската армия не признаваше официално длъжността оператор на дрон. Едва през януари главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужний нареди на армията да създаде 60 роти, съставени от пилоти на БЛА, което също показва, че Киев планира да разшири собственото си производство на дронове. В момента украинските фирми произвеждат само 10 процента от безпилотните апарати, необходими на страната за войната, според военния доброволец и основател на Центъра за поддръжка на въздушното разузнаване Мария Берлинска.

Междувременно много от украинските пилоти на дронове предпочитат цивилни дронове, произведени от китайския производител DJI — Mavics и Matrices — които са малки, сравнително евтини на около 2500 евро на брой, с прилични вариообективи и удобни за потребителя функции.

Изборът между военен дрон и цивилен "зависи от целта на пилота", каза Прометей, инструкторът на "Дронариум". "По-големите дронове с крила летят по-далеч и могат да извършват разузнаване далеч зад вражеските линии. Но в един момент губите връзката с него и просто трябва да изчакате, докато се върне. Mavic имат голямо увеличение и могат да висят във въздуха дълго време, събирайки данни без голям риск за дрона."

Но цивилните машини, направени за любители, а не за войници, издържат две, може би три седмици във военна зона. И DJI миналата година каза, че ще спре продажбите както в Киев, така и в Москва, което затруднява замяната на машините, които са изгубени на бойното поле.

В отговор Киев разхлаби контрола върху износа на търговски дронове и изкупува колкото може повече, често използвайки средства, дарени от неправителствени организации като инициативата United24 "Армия от дронове". Министерството на цифровата трансформация на Украйна каза, че през трите месеца след като инициативата стартира, са закупени 1400 военни и търговски дрона и улеснено обучението на пилоти, често чрез доброволци.Междувременно украинската благотворителна фондация на Сергей Притула заяви, че е закупила повече от 4100 дрона от началото на пълномащабното нахлуване на Русия миналата година - повечето бяха Mavic на DJI 3s, заедно с Martice 30s и Matrice 300s на компанията.

Но трябва ли Украйна да се притеснява от факта, че много от нейните любими дронове са произведени от китайска компания, като се има предвид "безграничното" партньорство на Пекин с Москва?

DJI, най-големият производител на дронове в света, публично заяви, че не може да получи потребителски данни и информация за полети, освен ако потребителят не ги изпрати на компанията. Но предполагаемите връзки с китайската държава, както и фактът, че САЩ са поставили технологията й в черния списък (заради твърдения, че е била използвана за наблюдение на етнически уйгури в Синцзян), повдигат някои въпроси. DJI отхвърли и двете обвинения.

Ние разбираме с кого си имаме работа - използваме тяхната технология в наши интереси", каза той. "Наистина потенциално нашите кадри могат да се съхраняват някъде на китайски сървъри. Те обаче съхраняват терабайти кадри от цял свят всеки ден, така че се съмнявам, че някой може да проследи нашите."

Проблемите с Илон Мъск

По-рано този месец SpaceX на Илън Мъск обяви, че е ограничила използването на сателитната интернет услуга от украинската армия Starlink, тъй като тя я използва за управление на дронове. Американската космическа компания предоставя интернет на Украйна от миналия февруари - загубата на достъп би била голям проблем.

"Не че армията ни ослепява, ако Starlink е изключен", каза Прометей. "Ние обаче се нуждаем от високоскоростен интернет, за да коригираме артилерийския огън в реално време. Без него ще трябва да губим повече снаряди във времена на продължаващ недостиг на снаряди."

Но въпреки че съобщението на SpaceX предизвика недоволство от някои от поддръжниците на Киев, операциите на Украйна все още не са засегнати от този ход, каза министърът на цифровата трансформация Фьодоров пред "Политико".

Прометей има теория защо: "Мисля, че Starlink ще остане с нас. Само за дронове е невъзможно да се изключи. Ако Мъск напълно го изключи, той ще трябва да го изключи и за болници, които използват същия интернет, за да поръчват оборудване и дори да извършват онлайн консултации по време на операции на фронта. И тях ли ще изключи?"

И ако Starlink наистина падне, украинците ще се справят, каза Прометей с иронична усмивка: "Имаме нашите инструменти, за да поправим нещата."