Вероятността пандемията от Covid-19 да е тръгнала от изтичане от китайска лаборатория в Ухан е малка. Това става ясно от секретен доклад на Министерството на енергетиката на САЩ, цитиран от The Wall Street Journal и NBC News.

В него се посочва, че с „малка вероятност“ може да се твърди, че вирусът е тръгнал от Китай.

Членове на сената са били информирани за доклада от директора на националното разузнаване.

Източници, пожелали анонимност, информират, че заключението на Министерството на енергетиката не може да се приема сериозно сред разузнавателната общност поради “ведомствени разногласия относно произхода на Covid”.

Класифицираният доклад поддържа заключението, че Covid-19 не е резултат от китайско биологично оръжие. В него се посочва, че, ако е имало изтичане на вируса от лабораторията в Ухан, то това е било в резултат на „небрежност“.

Министерството на енергетиката е една от 18 институции, които формират разузнавателната общност в САЩ.

В изявление от ведомството съобщиха, че то „продължава да подкрепя задълбочената, внимателна и обективна работа” на служителите, които работят по разследването за произхода на COVID-19.

В неделя сенаторът Дан Съливан отправи призив за публични изслушвания, ако разузнавателната общност на САЩ окончателно установи, че Covid-19 е изтекъл от китайска лаборатория. Пред NBC News той е изразил увереност, че “има достатъчно доказателства” за китайския произход на вируса.