Рупърт Мърдок, председател на Fox Corporation, е признал в показания, взети от Dominion Voting Systems, че някои водещи на Fox News са подкрепяли неверните твърдения, че изборите през 2020 г. са били откраднати, съобщи CNN.

Изявленията на Мърдок бяха оповестени публично в съдебен иск като част от делото на Dominion за 1,6 милиарда долара срещу Fox News. В показанията си Мърдок защити Fox от предположението, че дясната тв мрежа като цяло е одобрила изборните лъжи на бившия президент Доналд Тръмп. Но той призна, че Шон Ханити, Джанин Пиро, Мария Бартиромо и бившият водещ Лу Добс са популяризирали твърдението за кражбата на резултата от президентската надпревара.

"Някои от нашите коментатори го одобриха", казва медийният магнат според документацията, когато е бил попитан за позициите на водещите в ефир относно изборите, "Иска ми се да бяхме по-енергични в осъждането му (на твърдението за откраднати избори - бел. ред.), погледнато назад във времето.“

Документът също така разкри, че Мърдок е посочил някои от лъжите на Тръмп за изборите през 2020 г. като "безсмислени и вредни".

 В изявление от понеделник Fox News атакува Dominion.

"Искът на Dominion винаги е бил по-скоро за това да генерира заглавия в медиите, отколкото за това, което може да издържи правна и фактическа проверка", казаха от ТВ мрежата,"което е илюстрирано от това, че те сега са принудени да намалят фантастичните си искания за щети с повече от половин милиард долара след като техен експерт развенча собствените им неправдоподобни твърдения."

В друг съдебен иск, обявен по-рано този месец, набор от съобщения и имейли от най-известните звезди и високопоставени ръководители на Fox News показа, че те са осмивали твърдения за изборни измами на изборите през 2020 г., въпреки че десният канал допуска такива твърдения за президентската надпревара в ефир.

Съобщенията показват, че Тъкър Карлсън, Шон Ханити и Лора Инграм брутално се подиграват на лъжите, пробутвани от лагера на бившия президент Доналд Тръмп, откъдето твърдят, че изборите са фалшифицирани, припомня CNN.

Съдебните документи предлагат най-ярката картина до момента на хаоса, който се разигра зад кулисите на Fox News, след като Тръмп загуби изборите и зрителите се разбунтуваха срещу десния канал, защото точно обяви изхода от надпреварата в полза на Байдън.