ВЪПРОС: Здравей, Ангел! От известно време попадам на информация за така наречените SELF-DIRECTED IRA акаунти, но не знам как точно работят те? Би ли ми разяснил малко повече за тях? – Ваня Анастасова (Licensed Real Estate Agent). 

ОТГОВОРЪТ НА АНГЕЛ: Здравей, Ваня! Много ти благодаря за хубавия въпрос, който досега не съм засягал в моите статии и дискусии с инвеститорите. Но чрез твоя въпрос ще можем да навлезем в тази тематика и да разясним още важни финансови концепти на всички приятели и читатели, които се интересуват.

Сега, нека говоря директно по твоя въпрос. 

Този тип IRA, наречено SELF-DIRECTED се изразява в това, че собственикът на такъв тип акаунт може сам да избере

къде и как точно да инвестира средствата

в този акаунт и съответно поема пълна отговорност за последствията от неговите инвестиционни решения. 

Реално, този тип акаунти се използва от инвеститори, които искат самостоятелно да насочат своите средства в най-различни типове инструменти като се започне от акции, фондове, ценни метали, недвижимо имущество, изкуство и се стигне до почти абсурдни неща като пощенски марки, редки монети и дори животновъдство. Почти абсолютно всичко под слънцето, което може да има някаква стойност, може да се използва като инвестиционен инструмент в този тип акаунти. 

Имайки достъп до голям диапазон от инструменти и свободата да ги използваме, дава възможност на инвеститорите да търгуват с всичко, което изброих отгоре и още по-голям диапазон от инструменти самостоятелно и използвайки данъчните преимущества, които пенсионните акаунти ни предоставят. 

Разликата с един нормален TRADITIONAL IRA / ROTH IRA / 401K е, че традиционно пенсионните акаунти дават правото на инвестиционни специалисти и мениджъри на фондове да купуват и продават акции, бондове и опции, и да правят стратегиите на инвеститорите според целите, хоризонта от време и рисковете, които иска да поеме един инвеститор, вместо самият той директно да взема всички решения какво да купува и да продава сам в собствения си акаунт. 

Моите наблюдения са, че има определен тип хора, които

искат пълна свобода

в инвестиционните си избори и биха били много добри кандидати за такъв тип акаунти. За повечето от нас обаче, включително и за мен самия, е много по-лесно и удобно да заложа на вече изпитани през годините стратегии и инвестиционни мениджъри, които анализират и адаптират инвестициите ми към променящите се пазари, без аз директно да трябва да правя всяко едно от инвестиционните решения самостоятелно. Просто не мисля, че повечето от нас имаме достъп до достатъчно информация, база данни, време и желание сами да търгуваме всекидневно с парите, на които ще разчитаме в пенсионните си години.

Също така това, което съм виждал през годините е, че когато човек сам взима финансови решения е често под влиянието на емоции, защото парите сами по себе си са една много емоционална тема и техните възходи, както и падения, влияят силно на психиката на инвеститорите. За предпочитане е да се използват повече технически данни и начини за анализ, поставяйки емоциите на задната седалка, когато взимаме инвестиционни решения. 

Друго нещо, което е важно да се знае за SELF-DIRECTED IRA акаунти е, че те също трябва да се съобразяват с лимитите, които TRADITIONAL IRA / ROTH IRA се ползват – $7,000 за 2024-та на инвеститор под 50-годишна възраст и $8,000 за инвеститор над 50-годишна възраст. 

Надявам се, че информацията е била полезна и интересна за всички читатели. Ако познавате хора, които биха я намерили за важна, моля, споделете я с тях. Ако имате коментари, въпроси или допълнения към информацията, която ви представих тук, можете да се свържете с мен по телефон: 224.522.2413 или на емайл: [email protected]