ВЪПРОС: Здравей, Ангел! Имам въпрос относно наследството на пенсията, която получавам от държавата (според моя трудов стаж в Америка) и тази, в която съм внасял чрез лични пари през годините като втора пенсия, под формата на Traditional IRA и 401К. 

Бих искал да знам какъв процент от моята пенсия ще получава моята съпруга, ако аз си отида по-рано от този свят. Не съм сигурен точно как работи наследството на парите в моята частна пенсионна сметка и дали се облага с данък сумата, която ще остане евентуално и кого мога да добавя като наследник на част от парите? Благодаря. 

ОТГОВОРЪТ НА АНГЕЛ: Здравейте и от мен. Благодаря за този важен въпрос, който вълнува повечето хора и в двата аспекта – държавната и частната пенсия.

При държавната пенсия

нещата стоят определено по различен начин от ситуацията при частната пенсия, в случай че един от двамата съпрузи си отиде по-рано от този свят. Както ми задавате въпроса, нека приемем като пример, че Вие пръв си отивате и Вашата съпруга остава да наследи държавната Ви пенсия. При такава ситуация би трябвало да се погледнат няколко допълнителни детайла преди да кажем със сигурност каква би била точната ситуация. 

Ако Вие вече получавате пенсия и сте на пълна пенсионна възраст (за момента 66 г., но в следващите години ще се покачва с месеци според годината на раждане), то Вашата съпруга ще получи по-голямата от двете пенсии – Вашата или нейната. Тя няма да може да получи и двете. Ако все още не сте се пенсионирали, ситуацията е същата – тя би получила или Вашата на пълна пенсионна възраст, или нейната. За да получи веднага тази наследствена пенсия, съпругата би трябвало да бъде на поне 60-годишна възраст и да е имала брак за поне пълни 9 месеца преди смъртта на съпруга.  

Ако съпруг или съпруга започнат да получават наследствена пенсия между 60-годишна възраст и пълна пенсионна възраст, то процентите ще варират между 71.5% и 100% от наследената пенсия, според възрастта на съпруг/а в момента, в който подава документи и започва да получава тази наследена пенсия. Нека не забравяме, че правилото за наказателна глоба от $1 за всеки $2 заработени над $21,250 годишно (за 2023 г.) преди пълна пенсионна възраст за хора, получаващи държавна пенсия, се прилага и тук. Тоест, ако работите и печелите $30,000 на година и получавате пенсия преди пълна пенсионна възраст, по формулата, която споменах – ще Ви бъдат приспаднати $4,375 годишно от нея.

Това се отнася както за нормалната пенсия, така и за наследената.

Ако получавате частна пенсия – Traditional IRA / 401K.

Тук е много важно да поставите Вашата съпруга като едноличен наследник, защото при всеки друг наследник парите ще бъдат обложени с данъци. Ако пенсията е завещана на брачния партньор, тези пари остават непокътнати от данъци и се трансферират директно в същия вид пенсионен акаунт, от който са дошли – в случая Traditional IRA.  

Ако обаче бъдат наследени от деца или трето лице, тези пари автоматически ще бъдат обложени с данъци под една или друга форма. Тук се дават три различни опции на наследника – да се получат наведнъж като сума и тази сума да бъде обложена над техния заработен доход (това е най-лошия и скъп вариант); да се вземат на десет равни вноски в период от десет години, които вноски също се облагат с данък над сегашния заработен доход (също скъп вариант, но не толкова скъп като първия) или при третата опция е да се взима определен процент според възрастта на наследника всяка година до живот или докато акаунтът е ликвидиран в даден момент. При третата опция се губи ликвидността в най-висока степен, но пък се предпазва най-голяма част от сумата от данъци поради потенциално най-дългия период на парите, инвестирани в пазара. 
Надявам се, че информацията, споделена днес ще помогне на много хора да изяснят своята лична стратегия за бъдещето си и да могат по-внимателно и разумно да могат да планират следващите години от своя живот – независимо дали те се виждат като пенсионери в България или Америка. 

Това е от мен за днес. Ако и Вие имате въпроси или се интересувате от различните аспекти на финансовата част от живота, можете да си запазите час за консултация на директния ми телефон (224) 522-2413 или на електронната ми поща – [email protected]. Въпросите, които четете, са зададени от клиенти, с които съм работил по време на консултации в моя офис. 
И не забравяйте да се усмихвате! :)

Ангел Сапунджиев (личен финансов консултант и експерт в сферата на пенсионното осигуряване и инвестирането, детски спестовни сметки за образование, застрахователни полици за живот, автомобили и домове)