Докато Израел провежда масирана военна операция в Ивицата Газа, САЩ се опитват спешно да спрат финансирането на палестинската въоръжена организация Хамас след терористичните атаки от 7 октомври, при които бяха убити над 1,400 израелци и доведоха до залавянето на повече от 200 души като пленници. 

По данни на „Ройтерс“, Хамас използва глобална мрежа за финансиране, за да насочва подкрепа от благотворителни организации и приятелски държави, прекарвайки пари през тунелите в Газа или използвайки криптовалути, за да заобиколи международните санкции. 

Израелската полиция съобщи, че вече е замразила банкова сметка в Barclays, която според властите е свързана с набирането на средства за Хамас, както и е блокирала сметки в криптовалута, използвани за събиране на дарения, без да уточнява стойността на активите в тях. Този ход даде поглед върху сложната финансова мрежа, отчасти легитимна, но в голяма степен действаща тайно, която е в основата на Хамас или Ислямското съпротивително движение и неговото правителство, което управлява в Ивицата Газа от 2007 г. 

Матю Левит, бивш американски служител, специализиран в борбата с тероризма, изчисли, че по-голямата част от

бюджета на Хамас от над 300 милиона долара

идва от данъци върху бизнеса, както и от приятелски страни, включително Иран и Катар, или благотворителни организации. Миналия февруари Държавният департамент заяви, че Хамас набира средства и в други страни от Персийския залив и получава дарения от палестинци, други емигранти и свои собствени благотворителни организации. 

В миналото Хамас е твърдял, че финансовите ограничения, наложени на неговите донори, са опит да се неутрализира законната съпротива срещу Израел. 

Обявената за терористична организация от Съединените щати и страни като Великобритания, все повече използва криптовалути, кредитни карти или измислени търговски сделки, за да избегне нарастващите международни ограничения, каза още Левит. 

„Хамас е един от по-успешните потребители на крипто за финансиране на тероризма“, обяснява и Том Робинсън, съосновател на изследователската фирма за блокчейн Elliptic. 

Тази година обаче организацията обяви, че ще се откаже от криптосметките си, след поредица от загуби. Системата за счетоводна книга на криптовалутата може да направи такива транзакции проследими. 

След боевете през май 2021 г. контролираните от Хамас криптоадреси са получили повече от $400,000, казаха изследователите на блокчейн TRM Labs. Въпреки това, след насилието от миналия уикенд, известни групи за подкрепа, свързани с Хамас, са прехвърлили само няколко хиляди долара, отбелязват още те. 

„Една вероятна причина за ниския обем на даренията е, че израелските власти ги залавят незабавно“, каза TRM, добавяйки, че Израел е иззел криптовалута на стойност „десетки милиони долари“ от адреси, свързани с Хамас през последните години. 

Между декември 2021 г. и април тази година Тел Авив конфискува почти 190 криптоакаунта, за които твърди, че са свързани с Хамас. 

Независимо дали чрез крипто или други средства, съюзниците на Хамас са намерили начини да доставят пари в Газа. Държавният департамент на САЩ заяви, че

Иран предоставя до 100 милиона долара годишно

в подкрепа на палестински групи и цитира методи за прехвърляне на парите чрез фиктивни компании, транспортни транзакции и благородни метали. 

До миналата година Хамас е създал тайна мрежа от компании, управляващи 500 милиона долара инвестиции в компании от Турция до Саудитска Арабия, съобщи Министерството на финансите на САЩ, обявявайки санкции срещу фирмите през май 2022 г. 

Израел отдавна обвинява иранските духовници в подклаждане на насилието чрез доставка на оръжие на Хамас. Техеран, който не признава държавата Израел, казва, че оказва морална и финансова подкрепа на групировката.

Подкрепата за палестинската кауза е стълб на Ислямската република след революцията от 1979 г. и начин страната да се превърне в лидер на мюсюлманския свят. 


Богатият на газ Катар също е платил стотици милиони долари на Газа от 2014 г. насам, като в един момент е харчил 30 милиона долара на месец, за да помогне за експлоатацията на единствената електроцентрала в анклава и за подкрепа на нуждаещи се семейства и държавни служители в правителството, управлявано от Хамас. 

„Помощта от Катар предоставя 100 долара на най-бедните палестински семейства и удължава периода на електричество за един ден в Газа“, каза катарски служител в отговор на искане за коментар на правителството, добавяйки, че е помогнало „за поддържане на стабилност и качество на живот за палестински семейства“. 


Финансирането от Катар за Газа всъщност минава през Израел, каза източник, запознат с процеса. Средствата се прехвърлят по електронен път от Катар към Израел. Израелски служители и служители на ООН пренасят пари в брой през границата към Газа. Те се разпределят директно на нуждаещи се семейства и държавни служители в Газа и всяко семейство трябва да се подпише до името си, че е получило парите. Едно копие от този списък отива в Израел, едно в ООН и едно в Катар. 

„Помощта на Катар за Ивицата Газа е

напълно координирана с Израел, ООН и САЩ“,

каза представител на катарското правителство. 

През последните години Катар купи гориво от Израел за единствената електроцентрала в Газа. Той също така изпрати египетско гориво, което Хамас може да препродаде, използвайки приходите за заплати. 

Стивън Раймър от мозъчния тръст Royal United Services Institute прогнозира, че нови опити за пълно ограничаване на достъпа на групата до официални финансови канали ще имат ограничен успех.