Стадион „Артемио Франки“ преди мача

Джеймс Ингръм, Би Би Си

27.10.1954 г., Тоскана. Денят е слънчев и приятен. Есенно свежият въздух е прозрачен и чист. Един от най-добрите футболни клубове по това време - „Фиорентина", играе срещу друг не толкова знаменит - „Пистойезе". Хилядна публика наблюдава мача от трибуните на стадион „Артемио Франки". И изведнъж в самото начало на второто полувреме стадионът утихва, подир което цялата тълпа започва да вика неистово. Футболните фенове спират да следят какво се случва на терена и насочват поглед към небето, сочейки нещо със ръце. Футболистите също утихват и футболната среща е прекратена.
Един от участниците в този мач е Ардико Манини - италианска легенда, национал, участвал на световното през 1954 г. „Помня всичко от А до Я - разказва днес Манини. - Над стадиона бавно, бавно се движеше нещо, което приличаше повече на яйце. Всички бяхме вперили поглед в него. Около това яйце се разливаше някакво сребристо сияние. Бяхме направо шокирани, защото никога преди това не бяхме виждали нещо подобно. Някои от присъстващите изпаднаха даже в транс."
Както пише в рапорта си главният съдия на мача, срещата е прекратена, защото „зрителите видяха нещо в небето". Сред публиката на мача е бил Джиджи Бони, един от най-верните запалянковци на „Фиорентина". „Спомням си прекрасно това невероятно зрелище. В небето над стадиона се появиха някакви обекти. В началото те се движиха много бързо, а след това като че ли спряха. На мен лично ми приличаха на кубински пури. Просто щом ги видях, първото, което ми хрумна, бе асоциация с  цигари, именно кубински."
Бони се е връщал след това неведнъж към спомените си за този случай: „Мисля, че тези предмети не бяха със земен произход. Убеден съм в това и по никакъв друг начин не мога да си обясня това зрелище." Още един футболист - Ромоло Тучи, днес бодър 70-годишен мъж, е съгласен с Бони: „Тогава медиите по цял свят писаха за пришълци, за НЛО, а ние самите го видяхме на живо със собствените си очи."
Случилото се на стадион „Артемио Франки" не може да се обясни с масова истерия - в продължение на няколко дни мнозина в Тоскана виждат НЛО отново и отново. Някои очевидци разказват, че над град Прато, на север от Флоренция, е блестял лъч с яркобял цвят, който буквално висял в небето. Роберто Пиноти, президент на италианския национален център за изучаване на НЛО, е готов да разказва за тези събития с часове. Той е написал много книги за извънземните и домът му в центъра на Флоренция е облепен със стари афиши на италиански филми за пришълци, вестникарски изрезки и черно-бели фотографии с размазани изображения на летящи чинии. „ Футболистите и зрителите бяха  потресени, когато видяха тези обекти над стадиона - разказва Пиноти. - Тогава вестниците писаха за нашествие на марсианци. Разбира се, днес ние знаем, че това не е така. Но можем да стигнем до извода, че зад всичко това все пак стоят разумни същества с висока развита технология, която определено не е със земен произход." Пиноти много би искал да разбере що за вещество се е посипало тогава от небето. Под „вещество" той има предвид същото, която Манини нарича „сребърно сияние". „Доказано е, че едновременно с НЛО, летяло над Флоренция, от небето се е посипала някаква странна субстанция, продължава своя разказ Пиноти. - Ние я наричаме „ангелски коси". Проблемът е там, че след определено време тази материя се саморазруши."
По време на тези събития самият Пиноти е бил на 10 години. Той разказва, че посред бял ден покривите на флорентинските къщи се покрили с някакво бяло вещество, все едно е паднал сняг. А в същото време то много бързо се разтопило. Затова и никой не успял да установи имало ли е връзка между тази странна бяла субстанция и НЛО.
Различни свидетели, описвайки бялото вещество, разказват, че то приличало много на памук или дори на паяжина. Разбира се, нямало как то да бъде събрано, защото в човешките ръце то се разпадало на секундата. И все пак имало хора, решени на всяка цена да установят какво е било това. Един от тях е журналистът от флорентинския вестник „Ла национе", днес покойник, Джорджио Батини. През 2003 г. той участвал в италианската тв програма „Пътешественик", където разказал как във въпросния ден стотици хора звънели във вестника, за да споделят за тайнственото явление. Самият Батини по това време бил в редакцията, чието здание се намирало в самия център на града. Прозорците обаче гледали към вътрешен двор и нямали добър изглед. Затова Батини, обзет от любопитство, се покачил на покрива. Впоследствие решил да направи собствено разследване. По време на своя обиколка в провинцията попаднал на малка горичка, чийто дървета били „ украсени" с някакъв странен пух. Той намотал част от тази странна субстанция около пачка кибрит, след което я занесъл за химически анализ в лабораторията на Флорентинския университет. Там го изненадали, че не бил първият, който им носи подобна проба. В лабораторията извършили спектрографиски анализ и установили, че субстанцията се състои от калций, магнезий и бор и не е радиоактивна.
Така и не станало ясно как се е получило това съчетание на химически елементи, а и самият обект на изследването бил напълно унищожен в хода на анализа.
Възможно ли е било тайнственото вещество да има извънземен произход. Много от сериозните учени не мислят така. Джеймс МакГах, бивш пилот от ВВС на САЩ, днес преквалифицирал се в астроном и работещ в обсерваторията „Грасленд", Източна Аризона, повече от 40 часа провел наблюдение на нощното небе, а още много часове и в кабината на американския изтребител. Той смята, че всичко си има просто и рационално обяснение. „ Феноменът НЛО - това са предразсъдъци, мит, някаква идея, че едва ли не при нас са се появили пришълци, за да ни спасят или да ни унищожат", казва той. МакГах смята, че „ангелските коси" не са нищо друго освен мигриращи паяци със своите паяжини. „ В началото мислех, че флорентинците са наблюдавали болид, ярък метеор, горящ в атмосферата. Той би могъл да има формата на цигара, от която по време на падането се разпръскват малки парченца. Но по-нататък за мен стана напълно очевидно, че този феномен се обяснява с миграцията на паяците. Те плетат много тънка паяжина, която ползват като платно. Няколко паяка се сближават и пътешестват с такова платно, премествайки се от място на място. По този начин могат да се издигат  на височина до 500 метра и на слънчевия блясък да образуват невероятни визуални ефекти. И в определен момент паяжината се къса, пада на земята - напълно е възможно някой да го помисли за магия. Но аз съм почти уверен, че в този ден се е случило именно това."
Тази теория се потвърждава и от добре известния феномен, че паяците в северното полукълбо мигрират през септември и октомври. На привържениците на НЛО тази версия не изглежда убедително. „ Разбира се, чувал съм за тези мигриращи паяци, това е пълна глупост! Стара приказка, при това глупава", възмущава се Пиноти. Своите възражения той основава на химическия анализ от пробата на „ ангелските коси". Паяжината се състои от белтък. Това е органично вещество, в което има азот, калций, водород и кислород. Докато пробите, взети от Батини, имат съвършено друг химичен състав.
Шансовете 60 години след събитията да се определи какво точно се е случило в онзи ден във Флоренция са нищожно малки. Химикът Филип Бол по принцип е съгласен, че  химичният съставна „ангелските коси" не съответства на този на паяжината. „Магнезият и калцият са достатъчно широко разпространени елементи в живите организми, но борът и силицият се срещат рядко. Ако приемем, че проведеният химичен анализ е бил точен, то е малко вероятно това вещество да е продукт от дейността на паяци", казва той.
И до ден днешен тайната си остава тайна. Не е важно какво говорят учените. За застъпниците на НЛО този феномен е бил и ще бъде с извънземен произход. Роналдо Тучи е щастлив, че е видял всичко това със собствените си очи: „ Бях очарован и много, много щастлив."