Явлението мускулна треска е познато на всички. Дали след първото ни посещение във фитнес центъра или при възобновяване на тренировките след дълга пауза, дали след по-тежка дейност у дома или на работното място, всеки се е изправял лице в лице с това досадно усещане. Мускулна треска се нарича специфичната болка или дискомфорт, оставащ от 24 до 72 часа след интензивно и нестандартно натоварване на определен мускул или мускулна група. Според по-ранни изследвания като основна причина за нейното възникване се смятало, че е синтезът на млечната киселина. В по-нови времена обаче се счита, че става въпрос за миниатюрни разкъсвания в мускулната тъкан, причинени от неравномерно или необичайно натоварване.

Като аргумент за отпадането на теорията за млечната киселина се изтъква фактът, че тя се разсейва сравнително бързо в тялото и няма как да обясни оставаща и през следващия ден болка. Въпреки че точната причина все още не е установена, изглежда, начинът на мускулното натоварване е основен фактор за развитие на мускулна треска. Упражнения, изискващи много неравномерни натоварвания (например тичане надолу по склон), биха довели до най-тежките форми на мускулна треска, тъй като подобно натоварване би причинило по-големи поражения за мускулната тъкан, отколкото стандартни равномерни натоварвания (например изкачване).

Според едно изследване мускулната треска не е предизвикана от болката в повредената мускулна тъкан, а се дължи на подсилващ процес. Мускулът реагира на тренировката, като се подсилва до степен по-висока от предишната чрез изграждане на нови сегменти в мускулната тъкан. Този процес на подсилване кара клетките да нарастват и да упражняват натиск върху околните нерви и артерии, причинявайки мускулна треска.

Тя води до скованост, подуване, болки и загуба на сила. Продължителността й може да доведе до още по-голямо подуване и болки в ставите, удължавайки с това мускулното неразположение като цяло. Все още е спорно наличието на връзка между мускулната треска, почивката и хипертрофията.

Най-добрата профилактика срещу мускулната треска е самата мускулна треска. След като човек свикне с болката, той ще може да я понася по-леко седмици наред, особено когато е изтърпял веднъж първоначалната мъка. Затова е необходимо единствено да се тренира редовно. Освен това се препоръчва да се избягва първоначалното тежко натоварване по време на тренировките и изобщо да се върви постъпателно от по-малки към по-големи натоварвания в периодите с подчертана физическа активност. Според общоприетите схващания за по-бързото възстановяване от мускулна треска спомагат и студените компреси, както и масажите. Според други обаче те, както и кислородната терапия и нагревките с инфрачервени лъчи са абсолютно противопоказни, като при масажите дори се изтъква, че не само не носят облекчение, но дори увеличават времето за заздравяване на травмираните мускулни влакна. Други варианти за бързото преодоляване на мускулната треска са приемът на аспирин, аулин и други медикаменти.

От лекарската практика се знае, че мускулна треска може да настъпи и след краткотрайни физически напрежения, но свързани с висока степен на превъзбуда на нервната система (например при очертаваща се опасност за живота или друга заплаха). Причините за появата на това състояние са нарушения в окислително-възстановителните процеси и забавено разнасяне на млечната киселина и други продукти на обмяната.

Мускулната треска не бива да причинява безпокойство. Тя показва, че организмът е бил натоварен повече от това, за което е подготвен, но не означава състояние на болест. Когато е по-изразена, движенията са затруднени, чувства се болка при сядане, ставане, клякане, слизане и качване по стълби. Аптечната мрежа предлага и медикаменти за обезболяване, но в повечето случаи те не са необходими. Организмът може да се справи сам.