Цялостната имиграционна реформа, която мнозина се надяваха да създаде път към гражданство на милиони имигранти без легален статут и да засили контрола по границата, беше убита в Конгреса, а развитие се очаква едва след изборите през 2016 г. Възможността повече чужденци да идват легално и да работят целогодишно в Америка обаче все още вълнува много от работодателите, които трудно намират хора за по-нискоквалифицирана работа. Особено сега, когато американската икономика работи на пълни обороти и все по-малко американци са съгласни да извършват тежка физическа работа.

В анкета, проведена от организацията „ImmigrationWorksUsa", която се застъпва за малкия и средния бизнес, 58% от хората отговарят, че в Америка има нужда от легални имигранти за неквалифицирана физическа работа, а 86% смятат, че работещите легални имигранти са от изключителна важност за икономиката на страната. Проблемът е, че в САЩ няма установена система, при която тези, които търсят нискоквалифицирана работа, да получат виза и да се трудят легално, макар и цели сектори в икономиката да разчитат именно на имигрантите. „Между 25 и 75% от хората, заети в строителството и земеделието, са имигранти. Проблемът е, че много от тях са без легален статут и няма законен начин, по който да излязат на светло. Те нямат друг избор, освен, след като вече са влезли в страната, да продължат съществуването си в нелегалност", коментира председателят на „ImmigrationWorksUsa" Тамар Джакоби.

Според нея това е основната причина за притока на нелегални през границата - проблем, който няма да бъде разрешен без имиграционна реформа. В Америка в момента има програми като H2A визите за земеделски работници, сезонни работници по курортите, както и за висококвалифицирани работници с висше образование, но не и за хората, които търсят обща работа. Тамар Джакоби твърди, че проблемът с липсата на визи за неквалифицирани работници е сърцето на имиграционната реформа и ако системата, която съществува в момента, не се поправи, броят на имигрантите без легален статут ще продължава да расте: „Те имат едно решение - да платят на контрабандист и да пресекат пустинята. Няма легален начин да дойдат в Америка."

Намирането на квалифицирани работници с изрядни документи също е проблем за много работодатели. Димо Пенев, който е собственик на сервиз за ремонт на коли, от месеци търси да наеме още един човек, но до момента без успех. При него работят няколко души от различни националности - българи, пуерториканци, хора от Хондурас и Полша. „Търся човек за сервиза, но е голяма трудност да намериш някой, който има опит. Момчетата, които нямат такъв, искат висока заплата и предпочитат да отидат в строителството, защото вземат сравнително добри заплати за неквалифицирана обща работа", споделя г-н Пенев. Наемането на хора без статут не е решение. Въпреки че има такива кандидати, Пенев казва, че не си заслужава риска и ги отпраща. Така работодателите са изправени пред дилема - дали да разширят бизнеса си, или да нарушат закона. „Ако не могат да намерят американци, те трябва да могат да наемат имигранти бързо, лесно и легално. В момента, ако разширят бизнеса си, рискуват да нарушат закона. Ужасно е да поставяш в такава позиция собствениците на малък бизнес" - обяснява Тамар Джакоби.

Междувременно бъдещето на милиони имигранти, които търсят път към гражданство, остава неясно. През ноември президентът Барак Обама обяви имиграционните програми ДАПА и ДАКА, които предпазват от депортация над 5 млн. чужденци без легален статут. Те обаче са все още блокирани заради съдебно дело, заведено от 26 щата, според което г-н Обама надвишава правомощията си.