Косата е един от индикаторите за здравето на човека. Ако състоянието на косата се променя, това е сигнал за проблем в организма. Прекомерно сухите коси, бързото омазняване на косата, както и пърхотът могат да издават някои заболявания, затова трябва да сте по-внимателни към сигналите на организма си. Внезапното изтъняване на косъма, изтощаването на косата, която става прекалено суха и изглежда като метла, най-често е в следствие от силен стрес.

Недоспиването, стресът и общото физическо изтощение се познават по сухата коса. При спазване на диети, които са с намалена консумация на белтъчини, може да се стигне до падане на цели снопове коса. Ако косата ви изсветлява на места, без да е била излагана на влиянието на слънчеви лъчи, това може да се дължи на факта, че страдате от колит или болести на червата.

Омазняването на косата, което се предизвиква почти всеки ден, въпреки че миете главата си с шампоан вечер, може да е симптом на ендокринно заболяване, анемия или болест на стомаха. Ако косата ви е изгубила блясъка си, организмът ви изпитва силна нужда от фосфор, сяра и селен. Най-вероятно в скоро време ще имате сериозни проблеми със зъбите.

Пърхотът може да е сигнал за сериозни проблеми на стомаха или на червата. Ако косата се накъсва при ресане, най-вероятно организмът има силна нужда от силиций. Липсата на това важно за организма вещество води до ранно развитие на атеросклероза.

Прекалено бавният растеж на косата може да е признак за проблеми в храносмилателната система. Това често се случва при спазване на прекалено строги диети.

Когато косата на жените започва да пада по линията на растежа й, има вероятност да става въпрос за поликистоза на яйчниците. В такъв случай е добре жената да посети специалист, за да разбере дали проблемът наистина е сериозен.

Падането на косата често е признак за проблеми на щитовидната жлеза. При такива състояния косата започва да пада по цялата повърхност на главата и се изисква сериозно медикаментозно лечение.