Начините за отказване на цигарите са огромно количество, а повечето от тях са доста необичайни. Ето списък на най-оригиналните методи, които историята пази, подредени от по-обикновените към наистина уникалните.  
10. Американски пушач буквално удавил страстта си към пушенето. Не с алкохол, а с чиста водица. Той изпивал по чаша всеки път, когато му се приискало да запали. За месец успял да приеме почти 150 литра. Другият положителен ефект бил, че прочистил организма си от токсините.

9. Почетната позиция е за английска студентка, която успяла да откаже цигарите с въже за скачане. Тя се обзавела с уреда и тренирала, щом усетела, че е на прага към поредния фас. Занимавала се със своеобразния фитнес, докато желанието да пуши отминало.
8. Руска студентка не си падала по тренировките, но затова пък обожавала дъвка. Тя дъвчела без прекъсване две седмици, преди да успее да мине без цигара. Вярно, че стажът й на пушач не бил особено голям - две години.
7. Седмото място е за любител на сладкото, който избрал прост начин да се отърве от никотиновата зависимост. В кутията с цигари той сложил 20 бонбона.
6. Дама, пушеща от 30 г., късала парче по парче от цигарите, докато в кутията не останали само филтри. Търпението на жената било възнаградено.
5. За да се спаси от навика, украинец буквално похапвал от съдържанието на цигарите. Така заради гадния им вкус успял да се справи в кратък срок.

4. Далеч по-скъп начин намерил друг пушач. Той си купувал пакет всеки път, когато му се пропуши, и го хвърлял в близката кофа за смет. Не е ясно обаче каква точно е била причината за отказа - дали му е станало жал за парите, или пък му е омръзнало да ходи за цигари.
3. Трета е ексцентричка, която се опитвала да запали фаса от страната на филтъра. Казват, че по този начин меракът за пушене си отива за три дни.
2. Второто място е за английски банкер, който почти месец се спасявал от цигарите на необитаем остров. При това не в тропическия рай, а на усойна шотландска скала.
1. Първата позиция е за американката Джоди Пъркинс. Отчаяна, че нищо не помага да зареже цигарите, тя поискала да влезе зад решетките. За съжаление властите не удовлетворили молбата и предложили помощта на специалисти.