Есента освен с училището свързваме и с някои досадни неща като постоянно течащ нос, кашлица, настинки и грип, чревни инфекции... От една страна, няма как да избегнем риска от боледуване на детето заради честата среща с непознати бактерии и вируси, на които сме изложени всички, и неговия развиващ се имунитет. Примирението обаче, че детето ни е болнаво и организмът му е по-слаб, не е характерно за родителя. Все пак имунитетът не се дължи просто на гени. Съществуват някои ефективни и проверени с годините начини да се подобрят защитните сили на детския организъм. Няма имунна система, която да осигури 100% защита от причинители на инфекции и болести, но добрият имунитет със сигурност позволява на детето повече да играе и расте свободно и безгрижно, а родителите - да бъдем по-спокойни. За добър имунитет се говори и когато боледуването протича за кратко, организмът се възстановява бързо и става по-устойчив на патогенни микроорганизми.
Как може да се постигне добър имунитет при детето?
Хранене и меню на детето
Грижата за добрия имунитет на малчуганите започва от създаването и придържането към здравословен режим на хранене. Този режим трябва да осигурява задължително необходимите полезни вещества и нутриенти на организма на детето, за да може той да расте и се развива правилно, както и органите му и обмяната на веществата му да функционират без затруднения. Храните, които следва да консумира подрастващият, трябва да са най-вече природни продукти, изчистени от вредните влияния на хранително-вкусовата промишленост. Грижата трябва да е насочена към получаване на полезни източници на енергия и балансирано поднасяне на въглехидрати, белтъчини и мазнини. Известно е, че богатите на мазнини и прости въглехидрати храни, освен че допринасят за наднормено тегло, са причина и за поява на умора, загуба на тонус, вредят на метаболизма и накърняват имунитета. За химическите субстанции в храните е излишно да се споменава, че в най-лошия случай са причина за вредни процеси в организма, бавно отравяне, възпаления и алергии.
Нездравословната храна натоварва организма на детето и го прави по-слаб дори и да не се стигне до патологични състояния. Това отслабва имунитета му и детето започва често да боледува. Мярка в насока предпазване на детето от болести е да се изключи захарта от менюто му, доколкото е възможно. Това не означава детето да бъде лишавано от десерти, а те да бъдат разумно подбирани. Ако искаме здраво дете, то менюто му трябва да е изградено основно от зеленчуци, цели плодове, салати, ядки, семена, зърнени и бобови култури, яйца, риба, мляко и месо.
Грижете се за микробиома на детето
Това са всички онези полезни бактерии, които са от полза на организма при функционирането му. От изключително значение е грижата за чревния микробиом, на който дължим голяма част от силата на имунитета си. Пробиотиците са полезни не само за храносмилателните процеси, те ни предпазват и от влиянието на патогенни организми и подпомагат отделянето на токсични вещества извън организма. Храносмилателната система при детето е силно чувствителна, микробиомът при него тепърва се залага и развива. Той много по-често, отколкото при възрастните, е унищожаван при срещата с новите болестни причинители и прием на антибиотици и други медикаменти, с които често детето излишно е натоварвано в най-ранна детска възраст при честите си боледувания.
За поддържане на чревната полезна микрофлора е препоръчително малчуганите всекидневно да консумират кисело мляко, съдържащо бифидо- и лактобактерии. Ако трябва, подквасвайте го в домашни условия, открийте само подходящата закваска.
Пазете детето от стрес и тревожност
Няма стресиран организъм, който да не е податлив на боледуване! Това е факторът за отслабен имунитет, който родителите най-често забравяме. Не може да смятаме, че само ние като възрастни сме подложени на стрес и напрежение. Децата се тревожат не по-малко, даже много повече, та нали те тепърва навлизат в света и нещата, които срещат, в повечето случаи са им непознати и много по-често от нас търпят своите лични малки провали... В детския организъм действат същите убийствени механизми на стреса, както и при възрастните - растат нивата на кортизола и адреналина, които са известни с унищожителната си мощ спрямо имунитета.
Задача на родителите е да се погрижат техният наследник да се чувства сигурно и спокойно. Щастливото мъниче не желае да лежи в леглото и дори да се случи да се разболее, има безупречен вроден стимул да оздравее по-бързо и изследва отново света. Уви, няма как да създадем идеална среда за детето си. Важното е да го пазим от постоянното напрежение, както и да му даваме достатъчно време за почивка; след един неприятен епизод да осигуряваме няколко положителни и отпускащи момента... Тук основното ни предизвикателство като родители е да останем с отворени очи и сърца към проблемите им и техните светоусещания, добре е да знаем как се стъпва с техните обувки...
Сън
Задължително условие за здраве е детето да спи достатъчно. По време на съня организмът „поправя" всички онези вреди, които са настъпили по време на процесите, протичащи през деня. Възстановяват се защитни сили, синхронизират се процеси. Според възрастта децата се нуждаят от 10 до 14 часа сън на денонощие. Важно е помещението, в което спят, да е проветрено, с температура около 19° C и затъмнено. Мелатонин организмът отделя само при липса на светлина - това е хормонът на съня, на него дължим крепкия възстановяващ организма сън. Всички фактори, които могат да му навредят, следва да бъдат отстранени - това най-вече се отнася до електротехниката, всички уреди с екрани и пр. в помещението за нощна почивка. Не лишавайте мъника от сън заради допълнително занимание, недоспалите деца са бледи, с подпухнали лица и болнави. Има си време за всичко!