Детството и юношеството са едно прекрасно и безгрижно време, което може да продължи до към 22-рата или дори до 23-тата година от живота, докато човек е студент, учи и все още не изкарва парите си сам. До този момент е социално приемливо той да се държи като голямо дете, да обръща повече внимание на купоните и гаджетата, а проблемите на възрастните да му изглеждат все още далечни. Но след като един човек навлезе по-сериозно в 20-те си години, обществото ще очаква от него той да започне да се държи по-зряло. Начинът му на живот от времето, когато е бил на 18 г., трябва да остане в миналото и той да каже сбогом на юношеството си и на няколко по-конкретни неща.

Успиване

Събуждането на обяд в събота и неделя е безспорна рутина за 18-годишните, но това със сигурност трябва да се промени, ако вече наближавате 25 г. По това време вече ще е добре да започнете да извличате максимума от вашия ден, а и вероятно ще имате доста лични ангажименти за отхвърляне. Освен това, ако вече работите на пълен работен ден, ще разберете, че през седмицата сте толкова зает, че почивните дни са наистина скъпоценни и трябва да ги „удължите", ако искате да ви стигат за повече неща.

Полуготови храни

Младежите рядко отделят време, за да си готвят сами храната, и съответно ядат основно по заведения за бързо хранене или пък консумират полуготови неща, които само се затоплят в микровълновата. Време е да оставите този начин на живот (и хранене) в миналото си. Имайте предвид, че с възрастта обмяната на веществата на човек се забавя и качването на килограми става все по-лесно и по-лесно. Освен това, колкото по-рано започнете да се храните с разнообразни и здравословни ястия, толкова по-голям е шансът дълго време да останете във форма.

Мързел

Докато сте били в пубертета, едва ли сте имали нужда от активен спорт, тъй като животът ви е бил достатъчно активен, а танците по заведенията са ви били нещо като  тренировка. След като минете 20-те обаче, ще трябва да намерите време в графика си, което да посвещавате на своето здраве и външен вид, или казано с други думи - да започнете да тренирате по-редовно. Спортът може да ви предпази от развитие на проблеми и заболявания, свързани със заседналия начин на живот, като диабет, високо кръвно налягане и висок холестерол.

Пари от мама и татко

Един от основните проблеми, с които ще се сблъскате, след като преминете 20-те, е, че парите се изкарват трудно. Това е периодът, в който ще се изправите в неловката финансова дилема - хем заплатата ви няма да ви стига и ще продължавате да я „регулирате" с парите, които родителите ви дават, хем ще искате да бъдете по-независими и самостоятелни и ще ви става все по-неудобно да искате пари от мама и татко. Този проблем можете да решите бързо само ако започнете да контролирате харчовете си и да си правите сметката по-умело.

Плакати на звезди в стаята

Дори все още да не сте се отделили от родителите си и да обитавате старата си детска/юношеска стая, то поне махнете плакатите на любимите си артисти, модели и певци от стените/мебелите. Те вече просто не са приемливи като интереси за един 20 и няколко годишен човек.

Алкохол

Разбира се, това може да ви се случва от време на време - веднъж в месеца или веднъж на няколко месеца, но не и всеки петък и събота вечер да пиянствате до припадък. С напредването на възрастта способността на организма да разгражда бързо алкохола намалява. Така че се опитайте да устоите на изкушението да си организирате чести запои с приятели. Така ще спестите и доста пари.