сн. ,,Пропърти индекс”

Българското правителство започва кампания за връщане на емигрантите в родината. Това обяви новият шеф на Агенцията за инвестиции Светослав Младенов. ,,В в началото на февруари започваме кампания за привличане на българите от чужбина. Тя ще се проведе в 13 града от 11 държави, в които има сериозна концентрация на наши сънародници. Наши експерти ще ги запознаят с дейността на агенцията ни, с конкретните мерки и програми за реализация в България. Ще ги информираме за макроикономическата ситуация в страната, за перспективните сектори, в които биха могли да се реализират, и за нивата на заплащане. Ще ги запознаем и с възможностите на оперативните програми за стартиране на бизнес, за стажове в държавните институции, насърчителните мерки на Агенцията по заетостта специално към младежите", каза г-н Младенов. Желанието на правителството било да убеди българите зад граница да не се колебаят да се върнат и да започнат някаква дейност - било то предприемаческа, било към клон на фирмата, в която до момента са работили, било при български инвеститор. ,,Държавата трябва да предприеме това усилие, защото при тази ниска раждаемост българите, наети в България - 2,2 млн., вече са по-малко от тези, които работят навън - 2,5 млн.", каза той.

Турнето започва от Мадрид. На 1 февруари BG емисарите ще съберат в някоя голяма зала на испанската столица всички българи, които пожелаят такава среща. След това ще бъдат обиколени и други европейски градове - столицата на Франция Париж, германската Берлин, австрийската Виена, белгийската Брюксел, холандската Амстердам и британската Лондон. През лятото турнето ще напусне Европа и ще се насочи към Русия. Срещата там ще е обаче само в Москва, макар че повечето българи работят всъщност извън руската столица. Следват Истанбул и Тел Авив. За десерт е оставена Америка. Хората на Орешарски ще агитират българите в Чикаго, Бостън и Ню Йорк, но точни дати все още не са известни. Предполага се, че US градовете ще бъдат навестени или в края на лятото, или през есента. Ако, разбира се, кабинетът на Орешарски оцелее дотогава.

Междувременно и българските банки започват да отправят поглед към сънародниците ни, които работят и живеят в чужбина. Целта е BG банки да предложат по-изгодни условия от чуждите при отпускането на кредити и емигрантите да теглят пари от тях. Идеята е през следващите години да има ръст на отпуснатите жилищни кредити от български банки на българи зад граница, обяви Тихомир Тошев, изпълнителен директор на консултантската компания ,,Кредит пойнт". ,,Всеки месец получаваме запитвания средно от 7-8 българи, които живеят в чужбина и имат желание да купят имот с помощта на жилищен кредит. На пазара вече могат да се открият и оферти за кредитиране на българи, работещи в чужбина, при същите условия, при които се финансират и клиентите в България", каза г-н Тошев.

По думите му запитванията идват от българи, живеещи и работещи в страни като Италия, Испания, Германия, Франция, Гърция, САЩ, Русия, Саудитска Арабия, Кувейт. Повечето BG банки признават безпроблемно доходи на българи, живеещи в Европа. Засега обаче са малко тези трезори, които признават доходите на сънародници, живеещи в Америка и по други континенти. Съществува и проблем с българите, трудещи се в Гърция, тъй като често техните доходи са неофициални. Сериозният брой на нашите сънародници зад граница се явява неразработен пазар за българската банкова система. ,,Българите зад граница, които консултираме, казват, че купуват жилище с идеята да се върнат в страната. Повечето от тях обаче планират да изчакат няколко години, докато ситуацията започне да се подобрява", добавя Тошев.