Бившият адвокат от Южна Каролина Алекс Мърдо бе признат от съдебното жури за виновен в бруталното убийство на съпругата и по-малкия си син в имота на семейството през 2021 г. Съдебните заседатели стигнаха до присъдата, след като обсъждаха близо три часа в четвъртък.

В продължение на пет седмици журито изслуша показанията на повече от 70 свидетели, включително самия Алекс Мърдо, който отрече убийствата, но призна, че е излъгал следователите и е измамил клиентите си. Той беше признат за виновен и по четирите обвинения в това дело - две за убийство и две за притежание на оръжие при извършване на тежко престъпление.

Съдия Клифтън Нюман каза, че съдът ще се събере отново в петък сутринта в 9:30 сутринта местно време за произнасяне на присъдата. Алекс Мърдо е изправен пред наказание от 30 години до доживотен затвор за обвинението в убийство.

54-годишният Алекс Мърдоу не показа никакви емоции по време на четенето на присъдата. Сложиха му белезници и мълчаливо го изведоха от съдебната зала, след като бе осъден.

Присъдата доказа, че "никой в обществото не е над закона", каза главният прокурор на Южна Каролина Алън Уилсън пред репортери пред сградата на съда след решението на журито.

"Няма значение колко виден си – ако направиш нещо лошо, ако нарушиш закона, ако убиеш, тогава справедливостта ще бъде въздадена в Южна Каролина“, каза водещият обвинител по делото Крейтън Уотърс пред репортери.

Журито посети имението на семейството, Мозел, в сряда, за да види местопрестъплението преди съвещанията.

Телата на Маргарет Мърдо, на 52 години, и Пол Мърдо, на 22, бяха открити с множество огнестрелни рани близо до кучешките колиби в имението на семейството през юни 2021 г., припомни ABC News. Алекс Мърдо, който се обадил на 911, за да съобщи за това, беше обвинен в убийствата им повече от година по-късно.

Прокурорите твърдят, че Мърдо, който идва от род на видни адвокати в региона, е убил съпругата и сина си, за да спечели съчувствие и да отвлече вниманието от финансовите си престъпления. Междувременно защитата го описва като любящ съпруг и баща и твърди, че полицията е пренебрегнала възможността някой друг да е убиецът.

Докато свидетелстваше, Алекс Мърдо се самоуличи в лъжа пред следователите и оправда това с пристрастяването си към болкоуспокояващи, което според него причинява "параноично мислене".

По време на почти четиричасовия си заключителен аргумент в сряда Уотърс заяви, че Алекс Мърдо е единственият човек, "който е имал мотива, средствата и възможността да извърши тези престъпления" и че неговото "виновно поведение след тези престъпления издава самия него."

В месеците след убийствата на съпругата и сина си Алекс Мърдо напусна адвокатската си кантора, която го съди за предполагаемо насочване на откраднати пари от клиенти и адвокатската кантора във фалшива банкова сметка в продължение на години.

Той също така каза, че е постъпил в рехабилитационен център за пристрастяване към опиати. Мърдо е изправен пред около 100 други обвинения, вариращи от пране на пари до инсцениране на собствената му смърт, така че оцелелият му син да може да осребри неговата полица за застраховка живот на стойност 10 милиона долара.

Той бе  обвинен и за предполагаема злоупотреба със средство от споразумение при смъртта на неговата икономка Глория Сатърфийлд, която според съобщенията почина след инцидентно падане в дома на семейство Мърдо през февруари 2018 г.