Мощното недоволство срещу недъзите в железопътната система на Гърция продължава да се засилва и доведе до продължителни протестни действия. Железопътните работници в цяла Гърция започнаха еднодневна стачка в четвъртък на фона на нарастващия обществен гняв срещу властите, пише Би Би Си. 

Излизането на железничарите на улицата идва след протести в Атина, Солун и град Лариса, близо до мястото на бедствието.

Трагедията стана малко преди полунощ във вторник. Пътнически влак, превозващ 350 души, се сблъска с товарен влак, след като и двата се озоваха на една и съща релса. Предните вагони да избухнха в пламъци. До момента жертвите са 57.

57 жертви след сблъсък на влакове в Гърция

Спасителите все още преминават през изгорели и смачкани вагони, търсейки жертви на катастрофата. Това беше "най-трудният момент", каза спасителят Константинос Иманимидис пред агенция Ройтерс, защото "вместо да спасяваме животи, трябва да извличаме тела".

59-годишният началник на гара в Лариса е обвинен в непредумишлено убийство по непредпазливост и трябва да се яви в съда в четвъртък. Той призна, че има дял от отговорността за инцидента, каза неговият адвокат пред сградата на съда. Катастрофата доведе и до оставката на министъра на транспорта на Гърция.

Стачката на железопътните работници започна в 06:00 местно време, като засегна националните железопътни услуги и метрото в Атина. Мнозина в Гърция гледат на катастрофата като на злополука, която бе очаквано да се случи, а синдикатът посочи "неуважението" на няколко последователни правителства към гръцките железници като причина този "трагичен резултат".

В сряда протестиращи се сблъскаха с полицията пред централата на Hellenic Train в Атина - седалището на компанията, която отговаря за поддръжката на гръцките железници. Беше използван сълзотворен газ, за да се разпръснат протестиращите, които хвърляха камъни и палеха огньове по улиците.

На мълчаливо бдение в Лариса в памет на жертвите на инцидента един демонстрант каза, че чувства, че бедствието отдавна е настъпило.

Протести и сблъсъци в Гърция след кървавата влакова катастрофа

„Железопътната мрежа изглеждаше проблемна, с изтощен, зле платен персонал“, каза Никос Сава, студент по медицина от Кипър, пред агенция AFP

По думите му арестуваният началник гара не трябва да плаща цената "за цяла една болна система".