Министерството на правосъдието на САЩ обяви в четвъртък, че бившият президент Доналд Тръмп може да бъде съден от полицейски служители за насилието в Капитолия на 6 януари 2021 г.

Юристите от гражданския отдел на Министерството на правосъдието заявиха в съдебно дело в Апелативния съд на САЩ за окръг Колумбия, че Тръмп няма абсолютен имунитет срещу множество граждански дела, заведени от полицейски служители и членове на Конгреса, които се стремят да го подведат под отговорност за щети, произтичащи от бунта на 6 януари.

"Говоренето пред обществеността по въпроси от обществен интерес е традиционна функция на президентството...Но тази традиционна функция е публична комуникация. Тя не включва подбуждане към непосредствено частно насилие от вида, който окръжният съд установи, че е правдоподобно посочен в твърденията от оплакванията на ищците."

Докладът внимателно избягва заемането на позиция относно това дали Тръмп действително е отговорен за причиняването на бунта, граждански или наказателно, но настоява апелативният съд да отхвърли искането за имунитет на Тръмп и да върне делата на по-ниска инстанция за по-нататъшно съдебно производство.

Двама полицейски служители на Капитолия, Джеймс Бласингейм и Сидни Хемби, и 11 членове на Конгреса искат да държат Тръмп отговорен за наранявания или щети, причинени по време на бунта. Окръжният съдия на САЩ Амит Мехта първо отхвърли искането за имунитет на Тръмп през февруари 2022 г., като реши, че речта, произнесена от Тръмп по време на митинга на 6 януари в Елипса на Белия дом, не може да се счита за част от официалните му президентски задължения.

"Действията на президента тук не са свързани със задълженията му за правилно изпълнение на законите, водене на външни работи, командване на въоръжените сили или управление на изпълнителната власт", писа тогава Мехта, "Изцяло се отнасят до усилията му да остане на поста за втори мандат. Това са неофициални актове, така че опасенията за разделението на властите, които оправдават широкия имунитет на президента, не присъстват тук."

През август 2022 г. Мехта отхвърли предложението на Тръмп да отхвърли три съдебни дела, заведени от полицаи, ранени при бунта на 6 януари, и не прие тезата му че е "абсолютно имунизиран" срещу твърденията им.

Междувременно, дългогодишната партньорка на полицая от Капитолия Брайън Синик, който почина ден след бунта на 6 януари, заведе дело през януари срещу Тръмп и двама мъже, замесени в нападението над Синик. 

Главният съдебен лекар на Вашингтон постанови през април 2021 г., че Синик е починал от естествена смърт след два инсулта. Гражданският иск от партньорката на покойния офицер, Сандра Гарза, обвинява Тръмп за порой от лъжи, които е изрекъл за изборите в навечерието на бунта на 6 януари, както и в подстрекаване на тълпата към насилие.

Искът търси 10 милиона долара от Тръмп и по 10 милиона долара от двама мъже, осъдени във връзка с нападението на Синик - Джулиан Хатер и Джордж Таниос.