Жените, които избягват слънчевите лъчи, могат да изглеждат с 20 години по-млади от останалите, установи проучване, което ще бъде представено пред Американската академия по дерматология. Учените от Масачузетската многопрофилна болница изследвали 231 жени от различни възрасти, които трябвало да попълнят въпросници относно начина им на живот и излагането им на слънчевите лъчи. Екипът на д-р Алекса Кимбъл опровергал мита, че пиенето на големи количества вода поддържа кожата на лицето млада и че самото тяло преценява от какви количества се нуждаем.

„Водата няма никакво влияние върху това как изглежда лицето ни", твърди д-р Кимбъл.

С най-явни признаци на състаряване се оказали дамите, които в продължение на дълги периоди се излагали на слънчевите лъчи. Масачузетският екип провел и задълбочени ДНК кожни тестове, за да установи степента на вредата, причинена от слънцето.

Генът CDKN2A бил много по-активен в кожата на лицето, дълго излагана на лъчите и бил открит при жените, изглеждащи по-стари. Този ген се задейства тогава, когато „кожата се умори". Жените трябва да предпазват кожата си през цялата година, а не само когато са на плажа. Това ще им помогне да изглеждат много по-млади.