Исландия обяви извънредно положение, след като серия от мощни земетресения разтърси югозападния полуостров Рейкянес в страната, което може да е предвестник на изригване на вулкан, предаде АФП.

"Началникът на Националната полиция обяви извънредно положение за гражданска защита поради интензивното земетресение (активност) в Сундхнюкагигар, северно от Гриндавик", се казва в изявление на Департамента за гражданска защита и управление на извънредни ситуации.

"Земетресенията могат да станат по-големи от тези, които са се случили, и тази поредица от събития може да доведе до изригване", предупреди администрацията.

Исландската метеорологична служба (IMO) заяви, че изригването може да се случи "след няколко дни".

Село Гриндавик, в което живеят около 4000 души, се намира на около три километра югозападно от района, в който е регистрирано земетресението.

В него са въведени планове за евакуация в случай на изригване.

По предварителни данни на IMO най-силният трус е бил с магнитуд 5,2, северно от Гриндавик.

Полицията затвори пътя от север на юг към Гриндавик, след като той беше повреден от труса.

По данни на IMO от края на октомври досега на полуострова са регистрирани около 24 000 труса, като между полунощ и 14:00 ч. по Гринуич в петък е регистриран "силен рой" от близо 800 земетресения.

IMO отбеляза, че под земята се натрупва магма на дълбочина около 5 км. Ако тя започне да се придвижва към повърхността, това може да доведе до вулканично изригване.

"Най-вероятният сценарий е магмата да достигне до повърхността за няколко дни, а не за часове", заяви тя.

"Ако се появи пукнатина там, където сега сеизмичната активност е най-висока, лавата ще потече на югоизток и на запад, но не и към Гриндавик."

Въпреки това Министерството на гражданската защита заяви, че изпраща патрулния кораб "Тор" в Гриндавик "от съображения за сигурност".

Синята лагуна, популярна туристическа дестинация, разположена близо до Гриндавик, известна с геотермалните си извори и луксозни хотели, беше затворена като предпазна мярка след поредното земетресение.

Наблизо се намира и геотермалната централа Svartsengi, която е основният доставчик на електроенергия и вода за 30 000 жители на полуостров Рейкянес.

Тя разполага с планове за действие при извънредни ситуации, за да защити централата и нейните работници в случай на изригване.

От 2021 г. насам на полуостров Рейкянес са регистрирани три изригвания - през март 2021 г., август 2022 г. и юли 2023 г.

Тези три изригвания са били разположени далеч от всякаква инфраструктура или населени места.

В Исландия има 33 активни вулканични системи, което е най-големият брой в Европа.

Северноатлантическият остров е разположен по протежение на Средноатлантическия хребет - пукнатина в океанското дъно, разделяща Евразийската и Северноамериканската тектонична плоча.

Преди изригването през март 2021 г. в необитаемата зона около планината Фаградалсфял, вулканичната система на Рейкянес е останала неактивна в продължение на осем века.

Вулканолозите смятат, че новият цикъл на повишена активност може да продължи няколко десетилетия или столетия.

Масивното изригване през април 2010 г. на друг исландски вулкан - Ейяфятлайокутъл в южната част на острова, наложи отмяната на около 100 000 полета, което остави над 10 милиона пътници в безизходица.