Националистическата и ислямофобска Партия на свободата печели изборите в Нидерландия. Лидерът й Герт Вилдерс е известен като "холандския Тръмп", отчасти заради прическата си, която напомня на тази на бившия президент на САЩ, но също така и заради изказванията си срещу имигранти и мюсюлмани. Наричайки на мароканците "измет" и провеждайки на конкурси за карикатури на пророка Мохамед, Вилдерс изгради кариера от самопровъзгласената си мисия да спре "ислямската инвазия" на Запад. 

По време на кампанията той се опита да смекчи посланието си, като каза, че може да остави някои от по-резките си възгледи за исляма "във фризера". Той подчерта, че ще бъде министър-председател за всички, "независимо от тяхната религия, произход, пол или каквото и да е", настоявайки, че кризата с разходите за живот е по-голям приоритет. Но както опонентите му никога не се уморяваха да изтъкват, манифестът на неговата партия показва друго. С характерната за Вилдерс реторика манифестът гласи: 

"Търсещите убежище се хранят с възхитителни безплатни бюфети на круизни кораби, докато холандските семейства трябва да намалят хранителните стоки."

Програмата предлага забрана на ислямските училища, Корана и джамиите. Забрадките ще бъдат забранени в правителствените сгради. 

"Холандия не е ислямска страна", се добавя в него. 

Ще се проведе и "обвързващ референдум" за "Nexit" (Некзит) – Нидерландия да напусне ЕС. Партията на свободата призовава също за „незабавно спиране“ на помощта за развитие.

Във външната политика паралелите с Тръмп бяха ясни. 

Герт Вилдерс няма да бъде премиер

"Холандия на първо място", тръбеше манифестът. 

Партията ще премести холандското посолство в Йерусалим, за да подкрепи Израел, "близък приятел и единствената истинска демокрация в Близкия изток".

"Аз съм атакуван"

Вилдерс остава непокорен въпреки нарушенията на закона и смъртните заплахи, заради които той е под постоянна полицейска защита от 2004 г. насам. 

"Не съжалявам, че се борих за свобода", каза Вилдерс пред AFP в интервю преди изборите през 2021 г., "Разбира се, че заемам позиция. Аз съм атакуван, моята страна е атакувана."

Той беше признат за виновен в дискриминация през 2016 г. заради коментари, които направи срещу мароканци, живеещи в Холандия, и преди това оприличи Корана на "Майн Кампф" на Адолф Хитлер. По думите му и двете книги трябва да бъдат забранени. Той беше принуден да отложи плановете за конкурс за карикатури на пророка Мохамед през 2018 г., след като получи смъртни заплахи.

Вилдерс се състезаваше в шестите си избори, като беше близо до това да поднесе зашеметяващо разочарование повече от веднъж. 

"Когато напуснах старата си партия (VVD)... казах, че един ден ще станем най-голямата партия“, каза той пред репортери, докато гласуваше. 

Ако екзитполовете се потвърдят, неговата десетилетна прогноза изглежда се е сбъднала.