Целувката отдавна предизвиква интереса не само на романтично настроената част от човечеството, но и на учените. През 2009 г. дори се е появила и специална наука за целувките - филематология. Вече е ясно, че целувката понижава кръвното налягане, тонизира организма, подобрява кръвообращението, премахва стреса и носи куп други ползи. От друга страна обаче, целувката съвсем логично пренася и различни микроорганизми, включително и болестотворни. До момента филематологията е била по-скоро описателна наука, която не разполага с много конкретни данни. Холандски микробиолози обаче са се захванали да експериментират, за да отговорят на няколко въпроса за целувката, които живо ги интересуват.

Сътрудници на първия в света Музей на микробите - Micropia, провели експеримент в строго контролирана среда и установили: Ако партньорите се целуват в продължение на 10 секунди, те си разменят 80 млн. бактерии. Цифрата не трябва да ви стряска, защото в човешкия организъм живеят около 100 трилиона микроорганизми. Тяхната маса е близо 3 кг. Само в устата на човек има над 700 вида бактерии. В експеримента на холандските микробиолози са се включили 21 двойки. Преди това те отговорили на няколко въпроса и по-точно трябвало да уточнят, колко често използват езика си при целувка. След това на доброволците били взети натривки от устата, за да се опишат бактериите, открити в слюнката и по езика им.

Оказало се, че тези, които се целуват често, имат сходна микрофлора. Учените установили също така, че за да се постигне сходство в бактериите на партньорите, то те трябва да се целуват не по-малко от девет пъти на ден.

Анализът на анкетите, попълнени от доброволците, разкрива и още един любопитен факт. 74% от мъжете отбелязват, че се целуват много по-често от техните партньорки. Мъжете отбелязват, че се целуват по 10 пъти на ден, докато дамите са отбелязали по пет целувки дневно. Това означава, че или мъжете получават половината от целувките си някъде другаде, или просто обичат да украсяват действителността.