Върховният съд на Иран отмени смъртната присъда на популярния рапър Тумаж Салехи, съобщи адвокатът му в събота.

През април Салехи беше осъден на смърт от съд в Исфахан по ново обвинение - "корупция на Земята". Той излежаваше шестгодишна присъда за участие в протестите през 2022 г., които разтърсиха Иран в продължение на месеци.

През последните години Салехи придоби известност с откритата си опозиция срещу властите в страната, като използва музиката си и присъствието си в социалните мрежи, за да вземе отношение по въпроси, които намират отклик сред младите в Иран.

"Както се очакваше, Върховният съд избегна непоправима съдебна грешка", пише адвокатът на Салехи, Амир Раисян, в X, бившия Туитър. "Смъртната присъда беше отменена и въз основа на решението на Върховния съд за обжалване делото ще бъде предадено на друг отдел за повторно разглеждане."

33-годишният Салехи първоначално беше арестуван през октомври 2022 г., след като направи публични изявления в подкрепа на протестите, избухнали през предходния месец след смъртта на Махса Амини, 22-годишна жена, която почина, докато беше задържана в ареста за неправилно носене на хиджаб.

След като прекара голяма част от предварителното си задържане в изолация, той беше осъден на шест години затвор, но след това освободен, тъй като Върховният съд откри "недостатъци в първоначалната присъда". Делото му беше върнато на по-долна инстанция за повторно разглеждане.

През ноември той беше временно освободен под гаранция, след като прекара повече от година в затвора, от която 252 дни в карцер. След това беше арестуван отново малко след като публично разказа за изтезания, на които е бил подложен в затвора, във видеоклип.

По думите на адвоката му Върховният съд е отменил и предишната шестгодишна присъда, тъй като "тя надвишава законовото наказание".

Салехи става известен с текстовете на песните си, които са насочени срещу корупцията, широко разпространената бедност в страната, екзекуциите и убийствата на протестиращи в Иран.

Той критикува и разширяващата се пропаст между обикновените иранци и властите в страната, които според него "задушават" иранското общество, без да се грижат за неговото благосъстояние.