Инспекцията по труда в Брюксел е разкрила схема за измама със социални помощи, пренасочвани към България, съобщиха местни медии. Отбелязва се, че по случая вчера са били задържани 17 заподозрени, а щетите за бюджета се оценяват на 1,5 милиона евро.

Извършени са претърсвания в Брюксел, Антверпен и други населени места във Фландрия. Следователите са открили 15 000 евро в брой. В съобщението, информира НТВ, се уточнява, че измамата е била осъществена с кражба на самоличност и е свързана с изплащането на обезщетения за безработица.

Твърди се, че част от източените средства са били насочени към банкови сметки в България или са вложени в недвижими имоти в нашата страна.

Белгийската полиция е разпоредила да бъдат запорирани 105 банкови сметки в Белгия и е поискала сходни действия от българска страна.

В края на май месец петима българи бяха осъдени на затвор между 3 и 8 години в Лондон. Те бяха признати за виновни, че са източили над 50 млн. паунда от социални помощи.

Четирима от тях бяха задържани още в съдебната зала, предава Нова тв. Единствено 53-годишната Цветка Тодорова бе освободена и подлежи на автоматично депортиране. Оказа се, че тя вече е изтърпяла повече от половината от присъдените й 3 години затвор. Веднъж тя се е опитала да напусне страната по време на разследването, но е била арестувана на летище Лутън в Лондон.

Най-дълго зад решетките ще остане 34-годишният Гюнеш Али, който успява да избяга в родината, но е екстрадиран. Неговата присъда е 7 г. и 3 месеца.

Осъдената на 8 г. лишаване от свобода Галина Николова ще трябва да остане зад решетките поне четири години, преди да може да поиска освобождаване под гаранция. Съдията не прие аргументите й, че трябва да се грижи за двете си малки деца. Николова и Али са сочени като основни двигатели на продължилата близо 5 г. престъпна схема, довела до източването на 54 млн. паунда.